İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Ziraatçılar: Yetiştirilen meyvenin dörtte üçü kayıt dışıysa bu bir faciadır

Ekonomi
|

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Yetkin, üretilen 40 milyon ton sebze-meyvenin sadece 9 milyon tonunun kayıt altına girdiğini açıkladı.

Ziraatçıların raporu Türkiye’de kayıtdışının en çok bulunduğu sektörlerden birinin meyve sebze olduğunu hatırlattı. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de üretilen 40 milyon ton sebze ve meyvenin sadece 9 milyon tonunun hallere girdiğini ve kayıt altına alındığını belirterek, “31 milyon ton sebze ve meyve illegal yollarla tüketicinin önüne geliyorsa pes... Bu bir faciadır” dedi.Başkan İbrahim Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, TZD tarafından hazırlanan ‘Sebze Meyve Raporu’nu açıkladı. 

‘Yetki karmaşası var
Toptancı hallerinin işlevlerini yerine getiremediğini, bu hallerin kuruluşunda yetki karmaşası yaşandığını belirten Yetkin, şunları söyledi: “Hallerin denetlenmesi konusunda da en büyük engellerden birisi yetki karmaşasıdır. Haller Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve belediyeler arasında bir yetki karmaşasının içine çekilmiş bulunmaktadır. Türkiye’de üretilen toplam 40 milyon ton sebze meyvenin yalnızca 9 milyon tonu hallere girmekte ve kayıt altına alınmakta. Yani 31 milyon ton sebze ve meyve illegal yollarla tüketicinin önüne geliyor.”
Yetkin, sebze ve meyvenin genel ortalama satış fiyatı 1 YTL kabul edildiğinde, kayıt dışı işlem gören 31 milyon ton sebze meyvenin satış değerinin 31 milyar YTL ettiğini ve bu rakamın 25 milyar dolara denk geldiğini söyledi. İbrahim Yetkin, bu rakam üzerinden tahsil edilemeyen katma değer vergisi (KDV), stopaj, gelir ve kurumlar vergisi hesaplandığında Hazine’nin yıllık kaybının 5 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çekti. 
 
RADİKAL 12 TEMMUZ 2008 CUMARTESİ
AKRA