ABD, dün başlayan kasırga sezonu nedeniyle endişeli bir bekleyişe girerken, bilim adamları, kasırgaların yoğunlaşmasının okyanus yüzeyinin ısınmasına yol açan küresel ısınmayla açıklanabileceğini belirttiler. ABD’de yapılan ve önceki gün açıklanan son iki araştırmaya göre, kasırgaların yoğunluğu ile karbondioksit (CO2) gibi sera etkisine yol açan gazların toplanmasına bağlı olarak atmosferin ısınması arasında yakın bir bağ bulunuyor.
Bilim adamları, buna karşın atmosferdeki ısınmanın her şeyi açıklamadığının altını çiziyor.
Araştırmalardan ilkini yürüten Pennsylvania üniversitesi Meteoroloji Bölümü yetkilisi Doçent Michael Mann ve MIT (Massachusettsinstitute of technology) Atmosfer Bilimleri Profesörü Kerry Emanuel, 19. yüzyıldan bu yana Atlas Okyanusu’nun yüzey ısısındaki değişiklik ile tropikal kasırga faaliyeti arasında güçlü bir ilişki bulunduğunu belirtiyor.
İki bilim adamı, buna karşın okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki artışa neyin neden olduğunun da tam olarak tespit edilemediğini belirterek, etkenlerden birinin tüm dünyadaki deniz sularındaki sıcaklık artışına bağlı olarak Atlas Okyanusu’nun tropik sularındaki ısı artışı olduğunu, ancak bu küresel sıcaklık oynamasının tüm kasırga faaliyetini açıklamadığını vurguluyor. MİLLİ GAZETE -2 HAZİRAN 2006 CUMA






