İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Her 3 gençten 1’i işsiz

Ekonomi
|

İŞKUR Başkan Vekili Namık Ata, Türkiye’de her 3 gençten 1’inin işsiz olduğuna dikkat çekerken TİSK yetkilisi Şükrü Koçoğlu ise ülke genelindeki yoksulluğun işsizlikten kaynaklandığına işaret etti.

İŞKUR Başkan Vekili Namık Ata, Türkiye’de her 3 gençten 1’inin işsiz olduğuna dikkat çekerken TİSK yetkilisi Şükrü Koçoğlu ise ülke genelindeki yoksulluğun işsizlikten kaynaklandığına işaret etti.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Başkan Vekili Namık Ata, “Bugün her 3 gencimizden birinin işsiz olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız” dedi.
Ata, işsizlik ve istihdamın, özellikle de gençlerin en önemli sorunu olduğunu kaydetti. Ata, “Bugün her 3 gencimizden birinin işsiz olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız” dedi. Ata, bu sorunun çözümünde tüm taraflarla birlikte istihdam kurumlarına da önemli görevler düştüğünü dile getirdi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şükrü Koçoğlu da dünyada işsizlik ve istihdam sorunlarının giderek ağırlaşmasının, işgücü piyasası politikalarının işsizlikle mücadeledeki önemini artırdığını söyledi. Hükümetlerin temel görevinin, iş gücü piyasasını ilgilendiren politika oluşturması olduğuna dikkati çeken Koçoğlu, yoksulluğun temel sebebinin işsizlik olduğunu söyledi.
Eğitimli işgücü konusuna da değinen Koçoğlu, Türkiye’de yüksek işsizlik oranına rağmen işletmelerin aradıkları niteliklere sahip eleman bulamadıklarını ifade etti. Çalışma hayatında kalite ve verimliliğin, işgücünün hayat boyu eğitim ile sağlanabileceğini vurgulayan Koçoğlu, “Hayat boyu istihdam garantisi artık hiçbir ülkede kalmamıştır. Artık, ‘hayat boyu eğitim’ ve ‘istihdam edilebilirlik’ kavramları geçerlidir” diye konuştu.

Gelir dağılımı adaletsiz
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Kumlu ise işsizliğin, yoksulluğun ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin temel sebeplerinden biri olduğunu ifade etti. Bir ekonominin insanları işsiz bırakması kadar başarısız bir sonucun düşünülemeyeceğini kaydeden Kumlu, istihdam sorununun çözümünde sürdürülebilir ekonomik büyümenin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Türkiye’deki ekonomik büyümenin tek başına istihdam ve işsizlik sorununu çözmeye yetmediğini belirten Kumlu, şunları söyledi:
“Son 4 yılda ülkemiz ekonomisi toplam yüzde 35 oranında büyümüştür. Ancak 1999 yılında 22 milyon 46 bin kişi olan istihdam edilenlerin sayısı, 2005 yılında da değişmemiştir. Oysa aynı dönemde ülkenin nüfusu 6 milyon artmıştır. 2000 yılı ortalaması yüzde 6.5 olan işsizlik oranı, 2005 yılında yüzde 10.3 olmuştur. Eksik istihdam edilenlerle birlikte bu oran yüzde 15’i aşmaktadır.”

MİLLİ GAZETE  09.06.2006
AKRA