İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

LPG piyasasına sıkı denetim

Ekonomi
|

LPG sektöründe 13 Haziran 2006 tarihinden itibaren denetimlere başlanarak lisanssız tesislerin kapatılması ve petrol piyasasına yönelik yapılan denetimlerin kapsamının da genişletilmesi kararlaştırıldı.

LPG sektöründe 13 Haziran 2006 tarihinden itibaren denetimlere  başlanarak  lisanssız tesislerin kapatılması ve petrol piyasasına  yönelik yapılan  denetimlerin kapsamının da genişletilmesi  kararlaştırıldı.

Önümüzdeki hafta İçişleri Bakanı Abdülkadir  Aksu ile EPDK  Başkanı Yusuf Günay tarafından imzalanması  beklenen protokol kapsamında,  öncelikle LPG piyasasında faaliyet  gösteren şirketlerin lisansının olup olmadığı  denetlenecek.  Denetimlerde otogaz istasyonlarında tüp dolumu yapılması gibi  yasadışı işlemlerin de engellenmesi amaçlanıyor.

Denetim  protokolüne  göre, konusunda eğitimden geçirilecek denetim  elemanları tarafından ülke çapında  yapılacak denetimlerde  lisansı olmadığı tespit edilen tesisler mühürlenecek. Bu  durum  ayrıca tutanaklarla EPDK’ya bildirilecek.

EPDK tarafından,  lisansı  olmadığı halde faaliyet gösterdiği tutanaklarla  tespit edilmiş bayilerle bu  bayilere LPG ikmali yapan dağıtım  şirketlerine ağır para cezaları  uygulanacak.

Denetim  çalışmaları sonucunda lisans alamayan 900 ile 1000  kadar otogaz  istasyonunun faaliyet dışı kalması bekleniyor.

OTOGAZ İSTASYONLARINDA TÜP DOLUMUNA  SON
Otogaz  ve tüplü LPG’nin birbiri yerine kullanılması yüzünden  sektör  temsilcilerine göre yıllık 200 milyon dolar vergi kaybına yol  açtığı  hesaplanan uygulamalar da protokol kapsamında denetlenecek.

Bu  amaçla,  dökme LPG’nin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı  tespit edilecek. LPG  otogaz bayilerinde tüplü veya dökme LPG  dolumu yapılıp yapılmadığıyla,  tesislerde bu işlemleri  yerine getirebilecek ekipmanların bulunup bulunmadığı  denetlenecek. 

Böylece otogaz istasyonlarında tüp dolumu tüplü ve  dökme  gaz satışı gibi işlemler engellenecek.

NTVMSNBC - 12 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ

 

AKRA