Özelleştirmeden sonra Alman sermayesine geçen Başkent Londra’nın su dağıtım şirketi Thames Water’un, su kıtlığı nedeniyle başkentlileri su kullanımını kısıtlamaya çağırması halkı çileden çıkarttı. Daily Mail gazetesi yazarlarından Edward Heathcoath Amery, Thames Water’un sahibi Alman RWE Holding’i, “özelleştirmeye kötü örnek olmakla”suçladı.
Vurguncu kârı
Amery, Alman şirketinin suyu işletme tarzının kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı çıkanların tüm iddialarını doğruladığını belirtirken, Thames Water’u “gündüz gözüyle adam soymak” ile suçladı. Amery, hizmet kalitesinde düşme olmayacağı vaadi ile Londra’nın su dağıtımını üstlenen RWE’nin gerekli alt yapı yatırımlarını yapmadan en kısa zamanda fahiş karlar elde ettiğini vurguladı.
Hizmet kötü, israf çok, kazanç gani
Bu arada bahçe bakımına meraklarıyla tanınan İngilizler, kuraklık yüzünden bahçe sulamanın yasaklanmasının istenmesiyle çileden çıkarken, gerekli en basit yatırımları yapmayarak su darlığına neden olan şirketin bir yandan da karını artırmasından dolayı deliye döndü.
Thames Water’un geçen yıl karını bir yıl öncesine göre yüzde 31 artırdığını hatırlatan yorumcular, özelleştirme ihalesini 6 yıl önce kazanan ana şirket RTW’nin o tarihten beri pay sahiplerine yaklaşık 1 milyar sterlin kâr payı dağıttığını ve bu paranın çoğunu Almanya’ya transfer ettiğine dikkati çekiyor.
MİLLİ GAZETE 27.06.2006






