Din eğitiminin temel bir hak olduğunu belirten Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Süleyman Bahadır, Kur’an eğitimine yaş sınırlaması getirilmesinin Anayasa’nın 24. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine açıkça aykırı olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Süleyman Bahadır, toplumun bir sosyal bunalım yaşadığının altını çizerek, "Sokaklarda her gün binlerce kapkaç, uyuşturucu, cinayet yaşanıyor. İlkokul, liselerde hemen hemen her gün bir şiddet olayı yaşanıyor. Bütün bu olaylar, toplumdaki manevi çöküntünün işaretidir. Bu eksikliğin giderilerek, sosyal tahribatın önüne geçilebilmesi için yaz Kur’an kurslarının önünün açılması gerekmektedir" diye konuştu.
Açıklamasında, 12 yaş altında Kur’an öğreten din görevlilerinin soruşturma geçirdiğini hatırlatan Bahadır, Anayasaya göre, din eğitiminin herkes için bir temel hak olduğunu belirterek, din eğitime getirilen sınırlamaların Anayasa’nın 24. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine açıkça aykırı olduğunu ve bir an önce bu yasağın kaldırılması gerektiğini söyledi.
Denetim Diyanet Tarafından Yapılsın
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yaz Kur’an Kursları’nın denetim ve gözetiminde açılmasına da tepki gösteren Bahadır, 1999 yılında çıkarılan 4415 sayılı kanunla "ilköğretimin 5. sınıfını bitirenler için tatillerde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın gözetiminde yaz Kur’an Kursları açılır" denildiğini hatırlatarak, denetim ve gözetimin Diyanet müfettişleri ve murakıpları tarafından yapılmasını istedi. Bahadır, MEB’e bağlı herhangi bir devlet okulu Diyanet görevlileri tarafından denetlenmezken, Kur’an Kurslarının MEB denetim ve gözetiminde açılmasının anlamsız olduğunu dile getirerek, kanunun değiştirilerek, denetim işinin Diyanet’e bırakılması gerektiğini kaydetti.
MİLLİ GAZETE 01.07.2006






