Buna göre, yurt genelindeki toplam 3 bin 234 belediyeden yalnız 7’sinin hiç borcu yok. Diyadin/Ağrı, Tepecik/Aydın, Norgah (Pazaryolu)/Erzurum, Uzundere/Hakkari, Erenler/Kütahya, Ziyaret/Siirt ve Nazimiye/Tunceli’nin dışında yaklaşık 320 belediyenin de 1.000 YTL’den az borcu bulunuyor.
Tüm belediyelerin toplam borcu 10,1 milyar YTL’ye ulaşıyor. Borcun, 7,2 milyar YTL’sini amme borçları, 2,8 milyar YTL’sini banka kredi borçları ve 34,4 milyon YTL’sini de muhtelif borçlar oluşturuyor.
Bu borcun yaklaşık yüzde 85’i, İller Bankası’nın “ödeme güçlüğü çeken belediyeler” olarak nitelendirdiği 465 belediyeye ait. İller Bankası ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların toplamı, 5 yılda alacakları tahmini pay toplamından fazla olan belediyeler, “ödeme güçlüğü içinde olan belediyeler” şeklinde tanımlanıyor.
Bu şekilde tasnif edilen 68 ildeki 465 belediyenin toplam 8,6 milyar YTL borcu bulunuyor. Bu borcun da 6,3 milyar YTL’sini amme borcu, 2,2 milyar YTL’sini banka kredi borcu, 10,1 milyon YTL’sini de muhtelif borçlar oluşturuyor.
“Ödeme güçlüğü çeken belediyeler” içinde en kötü durumda bulunanı İzmir Büyükşehir Belediyesi... İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 1,27 milyar YTL borcu bulunuyor.






