İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

’Mıcır’ sorununu bile çözemedik

Türkiye
|

Karayollarına dökülen mıcırların neden olduğu trafik kazaları üzerinde yıllardır konuşulan bir konu. Ama yıllardır üzerinde bu kadar konuşulan konuda aldığımız yol ise "bir arpa boyu" bile değil.

Karayollarına dökülen mıcırların neden olduğu trafik kazaları üzerinde yıllardır konuşulan bir konu. Ama yıllardır üzerinde bu kadar konuşulan konuda aldığımız yol ise "bir arpa boyu" bile değil.


Karayolları Genel Müdürlüğü kendince haklı. Normal asfalt en az beş misli daha pahalı ve ödenek azlığı yolların yenilenme işleminin mıcır dökülerek yapılmasını zorunlu kılıyor.İnşaat alanının başına konulan trafik levhalarına, diğer tüm trafik levhalarındaki uyarılara yaptığımız gibi "aldırmadığımız için" de kazalardan kaçınılamıyor.

Karayolları ekipleri bu tarz inşaatlarda yola önce zift döküyorlar. (Ben de herkes gibi zift diyorum ama belki mühendislik dilinde bu maddenin başka bir adı vardır.) Sonra bir makine bu ziftin üzerine kırılmış taşlar (mıcır) döküyor ve gelip geçen otomobillerin, kamyonların bu taşları dökülen ziftin içine gömmesi bekleniyor. Fazla mıcır yol kenarlarında birikiyor ve kazaların önemli bölümü de bundan kaynaklanıyor.

Mıcır serildikten sonra sıkıştırma işlemi silindirlerle yapılsa ve fazla mıcır süpürülerek yol kenarından kaldırılsa ne gelen geçen otomobillerin camı kırılacak ne de bazı sürücülerin araçlarının kontrolünü kaybetmesine neden olan "tuzaklar" kalacak.

Nitekim dün okuduğum bir haberde İzmir-Çanakkale yolundaki süpürülmeyen mıcırın bir gün içinde tam 36 aracın camının kırılmasına yol açtığı anlatılıyordu. Sorunun ödenek yetersizliği boyutunu anlayabilmek elbette mümkün ama yaptığı işe ve halka saygısı olan kamu yöneticilerinin bir görevi de her türlü olanaksızlığa rağmen işlerini en doğru yapmaya çalışmak olmalı.

Mehmet Y. YILMAZ
HÜRRİYET  31.07.2006
AKRA