Lübnan’da konuşlandırlılacak barışgücüne toplam 400 asker göndereceğini açıklayarak büyük hayal kırıklığına yol açan Fransa geri adım attı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Lübnan’daki barış gücüne toplam 2 bin asker göndereceklerini duyurdu.
Toplantı öncesinde bir açıklama yapan dönem başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, üye ülkelerin askerlerinin bir hafta içinde Lübnan’a gönderilmesini umduğunu söyledi. Tuomioja, bununla birlikte askerlerin tamamının konuşlandırılmasının aylar alabileceğini de dile getirdi.
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Roma’da biraraya gelen İtalya Başbakanı Romani Prodi de uluslararası gücün, İsrail askerlerinin Güney Lübnan’dan çeklimesi için bir an önce harekete geçmesi gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.
BM barışgücünün 15 bin askerden oluşması öngörülüyor. İtalya güce yaklaşık 3 bin askerle komuta etmeye talip. Ancak Prodi hükümeti gücün yetki ve sorumluluklarının net olarak tanımlanmasını istiyor.
NTVMSNBC - 25 AĞUSTOS 2006 CUMA






