İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

AB'nin, Lübnan'da Türk askerini ateşe atma hesabı

Güncel
|

AB ülkeleri, Lübnan'daki barış gücüne 7 bin kişilik destek yapacağını açıklamasına karşın, askerinin niteliğini Birleşmiş Milletler'e bildirmedi. Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin ''muharip güç'' gönderip göndermeyeceğini merak ettiği ve bu doğrultuda bir karar vereceği öğrenildi.

AB ülkeleri, Lübnan'daki barış gücüne 7 bin kişilik destek yapacağını açıklamasına karşın, askerinin niteliğini Birleşmiş Milletler'e bildirmedi. Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin ''muharip güç'' gönderip göndermeyeceğini merak ettiği ve bu doğrultuda bir karar vereceği öğrenildi.
 
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre AB, Lübnan'da konuşlanacak barış gücüne 7 bin asker vermeyi kararlaştırırken, hiçbir ülke muharip güç göndermek istemiyor. Bu nedenle AB, Türkiye'yi çok yakından takip ediyor. Özellikle Fransa ve İtalya'nın, BM'deki temsilcileri aracılığıyla Türkiye ile sık sık görüşerek asker gönderme konusundaki tutumunu sorduğu vurgulanıyor. AB temsilcilerinin temaslarında özellikle Türkiye'den, Afganistan ve benzeri dış görevlerdeki ''tecrübesi nedeniyle'' muharip güç göndermesini istediği kaydediliyor. Buna göre AB, Türkiye'nin bölgeye muharip güç göndermesi durumunda, istihkam ve lojistik gücünü 5 binin üzerinde tutmayı planlıyor. Lübnan'a gidecek muharip güç ise Lübnan askerlerine Mavi Hat olarak da adlandırılan Litani Bölgesi'nde yardım edecek. Bu güç, sınır gözleme ve nöbet işlerini de gerçekleştirecek. Uzmanlar, bu görevler sırasında sıcak çatışma çıkmasının büyük ihtimal olduğunu vurguluyor.

Belçika da Ada'dan idare edecek

Lübnan'a göndereceği askerler için aktarım ve idareyi Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden yapacağını açıklayan Fransa'nın ardından Belçika'nın da aynı yöntemi uygulayacağı öğrenildi. Belçika'nın bölgeye AB gücü içerisinde yaklaşık 400 asker göndermesi bekleniyor. Belçika'nın Kıbrıs'ta hali hazırda kurulu olan, BM Kıbrıs Barış Gücü (UNICYP) kışlasına yakın bir yerde konuşlanacağı ifade ediliyor.

CUMHURİYET - 298 AĞUSTOS 2006 SALI
AKRA