Suriye’yi ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sektreteri Kofi Annan, Suriye Devlet Başkanı Esad, İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşı sona erdiren BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasına destek istedi. Annan’ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Esad’ın 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını desteklediğini ve uygulanması için yardımcı olacaklarını söylediğini aktardı.
Esad, İsrail’in Suriye-Lübnan sınırına BM gücü talebini ‘düşmanca’ bulduklarını ifade ederek, bunun gerçekleşmesi halinde sınırlarını kapatacaklarını söyledi
Annan ayrıca Esad’tan Hizbullah’ın rehin aldığı 2 İsrail askerinin serbest bırakılması için de yardımı talep etmişti. Esad ise, İsrail hapishanelerinde tutulan Suriyeliler’in serbest bırakılmasını şart koştu. Annan Şam yönetimi, ateşkesi, İsrail askerlerinin Lübnan’dan çekilmesini ve Lübnan üzerindeki ablukanın kaldırılması şartına bağlıyor. Annan, İsrail ziyareti sırasında ise, Başbakan Ehud Olmert’i Lübnan üzerindeki ablukayı kaldırması yönünde ikna edememişti.
Esad’tan Annan’a işbirliği sözü
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 11 günlük Orta Doğu ziyaretinin Suriye durağında Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye’nin Hizbullah’a silah akışının önüne geçmek için sınır kontrollerini artırma ve Lübnan ordusuyla işbirliği yapma garantisi verdiğini söyledi. Annan, Esad’dan Lübnan-Suriye sınırı bo






