Hizbullah'ın kalesi Bint Cbeyl'e konuşlanan Lübnan ordusu, sevinç gösterileriyle karşılandı.
BM'nin 1701 sayılı kararıyla Lübnan'a İsrail'in 34 günlük saldırıları durup çokuluslu güç konuşlanmaya başlarken, İsrail'in hava ve deniz ablukası sekiz haftadır yürürlükte. Bu duruma isyan eden Lübnan hükümeti, İsrail'i BM Güvenlik Konseyi'ne şikâyet etmeyi kararlaştırdı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, ablukanın 48 saatte kalkmasını vaat etti. Ama İsrail 1701'in ablukaya izin verdiğini söyleyerek istifini bozmadı.
Sinyora hükümeti İsrail'in 12 Temmuz'da saldırılara başlamasından iki gün sonra başlattığı abluka nedeniyle Konsey'e başvururken, İsrail'in kınanması ve 1701'i uygulamaya zorlanmasını talep etti. Abluka nedeniyle her gün gümrükte 40 milyon dolar kayıp var. Geçen hafta İsrail'de ablukanın kalkması talebine kesin ret yanıtı alan Annan ise, dün Mısır'da yine İsrail'in 48 saat içinde ablukayı kaldırmasını beklediğini, bunun için vargüçleriyle çalıştıklarını söyledi. Bunun üzerine İsrail Dışişleri sözcüsü Mark Regev'den düzeltme geldi: "Lübnan çokuluslu gücün desteğiyle Hizbullah'a silah ambargosunu uygulamaya hazır olduğunda, İsrail de insan ve kargo hareketlerine sınırlamayı kaldırmaya hazır olacaktır. 1701'in bu unsurunun yerine getirildiğine ikna olmadıkça kısıtlamaları kaldırmayacağız."
1701'in 6. maddesinde, Lübnan hükümetinin yetkisi altında havaalanları ve limanların açılması dile getirilirken, 14. maddeye atıf yapılıyor. 14. maddede Lübnan hükümetine sınırlar ve diğer giriş noktalarının güvenliğini sağlayarak silah ve cephane girişini önlemesi çağrısı var.
Öte yandan Annan, önceki gün Katar'da ilk kez çokuluslu güce bir Arap ülkesinden 300 askerlik katkı sözü alırken, dün Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in asker göndermeme kararını değiştiremedi.
Nasrallah: Yerimi bilmiyorum
İsrail saldırılarından beri ortaya çıkmayan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise, Es Safir gazetesine, nerede olduğunu kendisinin bile bilmediğini söyledi. Saldırıların durduğu 14 Ağustos'tan beri ilk demecinde, "Tıpkı sizin gibi beni de defalarca bir yerlerden indirdiler, çıkardılar. Ben bile nerede olduğumu bilmiyorum" diyen Nasrallah, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'le de "Tek başarısı beni sığınağa sokmak" dile alay etti. Hizbullah lideri, ellerindeki füzeleri tutacaklarını ve sadece İsrail'le savaşta kullanacaklarını belirtti.
Bu arada Lübnan'ın, kıyılarını denetlemesi için talepte bulunduğu Fransa öneriyi ilke olarak kabul etti.
RADİKAL - 6 EYLÜL 2006 ÇARŞAMBA






