İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Yabancılara 'koloni' izni

Türkiye
|

Maliye Bakanlığı, yabancıya mülk satışını hızlandırmak için ''İspanya ve Norveç modeli'' olarak nitelendirilen ve yabancılara özel sitelerin kurulmasını öngören bir çalışma yapıyor. İzmir başta olmak üzere 20 ilde yer arayışı başladı.

Maliye Bakanlığı, yabancıya mülk satışını hızlandırmak için ''İspanya ve Norveç modeli'' olarak nitelendirilen ve yabancılara özel sitelerin kurulmasını öngören bir çalışma yapıyor. İzmir başta olmak üzere 20 ilde yer arayışı başladı.


Buna göre, mevzuatlarda değişiklik yapılarak İzmir, Antalya, Aydın, Muğla, Mersin, Denizli, Afyon, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Sıvas'ta yabancılara yönelik kent projeleri gerçekleştirilecek. Maliye Bakanlığı, 4706 sayılı Hazine Mallarının Satışına İlişkin Yasa ile Devlet İhale Yasası'na ilişkin yönetmelik ve uygulama tebliğlerini, ''İspanya modeli'' ne uygun hale getiriyor. ''İspanya modeli'' , sahil kesimlerinde 2. konut niteliğinde inşa edilen konutların proje aşamasında satıldığı, site işletmesinin de özel bir firma tarafından üstlenildiği bir sistemi öngörüyor. Bu modele göre, sitelerin kurulduğu bölgenin çevre düzenlemesi ve altyapı yatırımları da yapımcı firma tarafından gerçekleştiriliyor. İzmir-Reisdere'de de Maliye tarafından tahsis edilen Hazine arazisi üzerinde inşa edilecek olan ''Norveç Kent Projesi'' tarzındaki kent projelerinin daha çok ilgili ülkelerin sosyal güvenlik kuruluşları ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu amaçla, yetkililerin 3. ülkelerde sosyal güvenlik birimleri başta olmak üzere ilgili birimlerle bu yönlerde görüşmeler yapması düşünülüyor. Projeyle, 5 bin Norveçli emekliye konutun yanı sıra huzurevi, sağlık işletmeleri, sosyal tesisler ve spor alanları oluşturulacak.

''Norveç Kent Projesi'' konusundaki ayrıntıları belirlemek üzere Maliye ve Turizm bakanlıklarından bir heyet, önümüzdeki dönem bu ülkeye gidecek. Maliye ve Turizm bakanlıkları, ''İspanya modeli'' ve yeni kent projeleri için yaklaşık 20 ilde yer arayışına da başladı.

İzmir, Antalya, Aydın, Muğla, Mersin, Denizli, Afyon, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Sıvas-Kangal'ın da aralarında yer aldığı bu illerde söz konusu projelerin yaşama geçirilebileceği araziler araştırılıyor.

İspanya modeli ve kent projelerinde İstanbul'un da yönetim merkezi olması düşünülüyor. Projelerin de, bu merkezden koordine edilmesi üzerinde duruluyor.

CUMHURİYET -18 EYLÜL 2006 PAZARTESİ
AKRA