İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Türkiye-İran operasyonu

Dünya
|

Sınıra yığılan binlerce asker ve aylardır süren hazırlıkların iki amacı olabilir: Ya ABD ve İsrail’le birlikte İran’a karşı bir operasyonun içinde yer alacaklar. Ya da, ABD’nin yalanlarına, ‘Kürt kartı’na ve İsrail’in bölgedeki etkinliğine karşı belki İran ve Suriye ile büyük bir operasyona girişecekler.

Sınıra yığılan binlerce asker ve aylardır süren hazırlıkların iki amacı olabilir: Ya ABD ve İsrail’le birlikte İran’a karşı bir operasyonun içinde yer alacaklar. Ya da, ABD’nin yalanlarına, ‘Kürt kartı’na ve İsrail’in bölgedeki etkinliğine karşı belki İran ve Suriye ile büyük bir operasyona girişecekler.
 
Şimdilerde İran’a karşı etkin biçimde kullanılan PJAK, bir ABD projesi. Irak’ta kuruldu, örgütlendi, silahlandırıldı, eğitildi ve şimdi İran’ı vuruyor. Aynı girişim Suriye içinde de söz konusu. Aynı yöntem İran’daki başka etnik gruplar üzerinden de uygulanıyor.
PKK konusunda Türkiye’nin çağrılarını yıllardır duymayan ABD bir anda harekete geçti ve Türkiye’nin PKK’ya yönelik politikalarını belirleme pozisyonuna geçti. Türkiye sadece ABD’nin açtığı yoldan yürüme durumunda kaldı. Dolayısıyla PKK da, ABD’nin Ortadoğu’daki “Kürt kartı” çerçevesinde oynanan oyunun malzemelerinden biri oldu.
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, “Saldırıları durdurması yönünde PKK’yı ikna ettiklerini, örgütün yakında ateşkes ilan edeceğini” söyledi. Garip bir şekilde, İran için kurulan PJAK daha da güçlendirilip İran topraklarına saldırtılırken, PKK için başka bir formül devreye sokuluyor. ABD-Türkiye-Irak arasında PKK üzerinden bir pazarlık sürecinin zemini oluşturuluyor.
Tam bu sırada ilginç bir iddia ortaya atılıyor. İsrail istihbaratına yakın bir internet sitesi, Türkiye ile İran’ın Kuzey Irak’a ortak operasyon yapmaya hazırlandığını öne sürüyor. Daha çok İsrail ve İran kaynaklarına dayandırılan iddialara göre; operasyonun hedefi Kandil dağı. Öncü birlikler Irak’ın 7-8 kilometre içerisinde hazır bekliyor. ABD’nin yarı resmi kurumlarında Türkiye topraklarının bölünmesine ilişkin haritalara da atıfta bulunulan iddialarda, Türkiye’nin Irak petrolünün yüzde 40’ını çıkaran Kerkük’ü ele geçirebileceği, Türkiye-İran ortak operasyonunun Ortadoğu Savaşı’na yol açacağı ifade ediliyor. İki ülkenin hava kuvvetleri, hava indirme birimleri, zırhlı birlikleri, özel harekat birlikleri (Son aylarda Kuzey Irak’ta yoğunlaşan özel harekat birlikleri ve Barzani birliklerinin Türkiye sınırına yaptığı yığınak hatırlanmalı) ve topçularının koordine bir operasyon için bekledikleri öne sürülüyor.
İsrail’in Kürtleri eğitmesine de atıfta bulunulan haberde, BBC’nin konuya ilişkin son haberindeki görüntülerin, Türkiye tarafından verildiği de iddia ediliyor. Yine ilginç bir iddia; ABD’nin PKK için koordinatör olarak tayin ettiği General Joseph Raltson’ın asıl görevi Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahalesini engellemek. İran ise, müdahale için Türkiye’nin karar vermesini bekliyor. İlk Türk asker ve tankı harekete geçtikten sonra İran da harekete geçecek. Eğer böyleyse Suriye’yi de üçüncü bir aktör olarak nitelemek gerekiyor.
ABD, PKK konusunda Türkiye’ye hep yalan söyledi. Çağrılarını duymadı, önerilerini geri çevirdi. Şimdi birden PKK meselesine yoğunlaştı. Irak, Türkiye ve ABD üçgeninde belli çevreler Türkiye’yi bir müzakere masasına doğru sürüklüyor. Yakında ABD’nin yine yalan söylediği ortaya çıkacak ve müzakere süreci boşa çıkacak. Tabi Türkiye iç kamuoyunda ciddi bir gerilimin bizi beklediğini söylemek kehanet değil.
YENİ ŞAFAK  -27 EYLÜL 2006 ÇARŞAMBA  (İBRAHİM KARAGÜL)
AKRA