İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Moskova, Tiflis'i NATO'dan uzak tutmak istiyor

Dünya
|

Gürcistan'ın NATO'ya katılma arzusunu yüksek sesle dile getirmesi ve Rusya'ya kafa tutmaktan çekinmemesi, yakın geçmişte iki ülke arasında çok sayıda bunalıma yol açtı.

Gürcistan'ın NATO'ya katılma arzusunu yüksek sesle dile getirmesi ve Rusya'ya kafa tutmaktan çekinmemesi, yakın geçmişte iki ülke arasında çok sayıda bunalıma yol açtı.
 
Moskova, Kafkasya'nın stratejik bir ülkesi olan Gürcistan'ın Batı'ya yönelmesini kendi güvenliğine tehdit olarak algılıyor. Çünkü NATO üyeliği, Rusya'nın hâlâ "arka bahçesi" olarak gördüğü Gürcü topraklarına Amerikan askerlerinin girmesi anlamına geliyor. Rusya Tiflis'in Batı yanlısı siyasetine misilleme olarak, Gürcistan'a isyan bayrağı açan ayrılıkçı Güney Osetya ile Abhazya'yı neredeyse açıkça destekliyor ve bu cumhuriyetlerde yaşayanlara Rus vatandaşlığı veriyor. Gürcistan'ın Batı yanlısı lideri Mihail Saakaşvili'nin ülkede kalan son iki Rus üssünün 2008'e kadar boşaltılması için sürekli baskı yapması da Moskova'yı öfkelendiriyor. Tiflis'e ekonomik yaptırımlar uygulayan Rusya, bir süredir narenciye ürünleri, maden suyu gibi Gürcistan'ın en önemli ihraç mallarını, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle ülkesine sokmuyor. Ambargonun, sadece 2-3 milyar dolardan oluşan Gürcü bütçesine en az 100 milyon dolarlık zarar verdiği hesaplanıyor.
MİLLİYET -29 EYLÜL 2006 CUMA
AKRA