İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

İşsizlik çığ gibi artıyor!

Ekonomi
|

Türkiye'de erkeklerin, iş gücüne katılım oranı 1994 yılında yüzde 81,9 iken, 2005 yılında yüzde 76,1'e, kadınların ise yüzde 33.1'den, yüzde 26,5'e geriledi.

Türkiye'de erkeklerin, iş gücüne katılım oranı 1994 yılında yüzde 81,9 iken, 2005 yılında yüzde 76,1'e, kadınların ise yüzde 33.1'den, yüzde 26,5'e geriledi.

Türkiye İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ''Türkiye'de nüfus, iş gücü istihdam ve işsizlik'' verilerine göre, Türkiye'de hızlı nüfus artışı ve kırsal kesimden kente göç olayı ile birlikte, kentlerde, iş gücü potansiyelinin sürekli büyüdüğü, büyüyen iş gücünü karşılayacak bir istihdam artışı ve tarım dışı sektörlerde yeterince yaratılamadığı tespit edildi.

Türkiye'deki iş gücü arzının hızla arttığı ve 1988 yılında 19,4 milyon kişi olan iş gücü miktarının, 2002 yılında 22,9 milyona ulaştığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: ''Türkiye, iş gücüne katılımda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yüzde 19 gerisinde kalmıştır. Türkiye'de iş gücüne katılım oranları erkek ve kadın iş gücü arasında farklı özellikler gösterdiği tespit edilirken, erkeklerin iş gücüne katılım oranının 1994 yılında yüzde 81,9 iken, 2005'de yüzde 76,1'e, kadınların ise yüzde 33,1'den, yüzde 26,5' gerilediği görülüyor. Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranları kent kırsal ayırımında önemli farklılıklar gösterdiği, kentsel alanlardaki kadın iş gücüne katılım oranları, kırsal alan kadın iş gücüne katılım oranlarının çok altında kalmıştır. Bunun temel nedeni ise; kadınların kırsal alanlarda ücretsiz aile işçisi konumunda görülmeleridir.''

Türkiye'nin erkeklerde iş gücüne katılım oranı bakımından OECD'nin yüzde 4 gerisinde kaldığı belirtilen İŞKUR değerlendirmesinde, Türkiye'nin yine OECD içinde iş gücüne katılımda ise 30 ülke içinde sondan yedinci olduğu ifade edildi.İstatistiki bilgilerde, erkek iş gücüne katılım oranı bakımından lise altı ve lise eğitim düzeyinde katılım oranının 2002 yılı itibariyle yüzde 68'de kaldığı, yüksek öğretim düzeyinde yüzde 83 olduğu belirtildi.

MİLLİ GAZETE  29.09.2006
AKRA