İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Fransa Meclisi ne karar verecek?

Dünya
|

Fransa'da 'Ermeni soykırımı'nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifi bugün Fransa Meclisi'nde oylanacak. Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.

Fransa'da 'Ermeni soykırımı'nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifi bugün Fransa Meclisi'nde oylanacak. Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.

Fransa Meclisi'nde önce gruplar adına konuşmalar yapılacak. Hükümet adına Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Catherine Colana konuşacak. Colana'nın da yasa teklifinin kabul edilmesinin ikili ilişkilere vereceği zarar konusunda milletvekillerine uyarıda bulunması bekleniyor.
Tartışmalar sırasında iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerine 35, muhalefetteki Sosyalist Parti milletvekillerine 20, liberal eğilimli Fransa Demokrasi Birliği ve Komünist Parti milletvekillerine 5'er dakika verilecek.
Meclis Başkanı Jean Louis Debre'nin oturuma başkanlık etmesi beklenmiyor.
Değişiklik önergeleri, tek tek ele alınacak ve oylanacak. Teklifle ilgili olarak değişik partilerden altı değişiklik önergesi verildiği bildiriliyor.
Bunlar arasında İçişleri Bakanı Nikola Sarkozy'nin yardımcısı Patrick Deveciyan'ın,  "tarihçiler cezadan muaf tutulsun" önerisi ile, raportörün cezaya ilişkin bazı teknik önerileri bulunuyor.
Oylamada maddelerin geçilmesine karşı çıkılırsa, yasa teklifi reddedilmiş sayılacak ve görüşmeler bir yıl sonraya ertelenecek. Aksi olursa, maddeler tek tek oylanacak.
Bunun sonucunda ortaya yeni bir metin çıkacak. Yapılan konuşmaların ardından da metnin bütünü oylanacak. Fransa hükümeti teklife karşı olsa da, çok sayıda muhafazakar milletvekilinin teklifin geçmesi yönünde oy kullanması bekleniyor.
CNN TURK - 12 EKİM 2006 PERŞEMBE
AKRA