İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Direnişçiler Irak Şeriat Devleti’ni kurdu

Dünya
|

Irak'ta Sünni direnişçilerin yeni kurduğu bir ittifak, meclisin federal bir devlet kurulmasına yönelik yasa teklifini kabul etmesine cevaben, Irak Şeriat Devleti’ni kurduğunu açıkladı.

Irak'ta Sünni direnişçilerin yeni kurduğu bir ittifak, meclisin federal bir devlet kurulmasına yönelik yasa teklifini kabul etmesine cevaben, Irak Şeriat Devleti’ni kurduğunu açıkladı.

El Cezire televizyonunda yayınlanan video bantta, ‘Hilf el Mutaiyabin’ adındaki grubun Irak'ta şeriat devleti kurulduğunu ilan ettiği ve Irak'taki Sünnileri Şeyh Ebu Ömer El Bağdadi'ye bağlanmaya davet ettiği kaydedildi.
Video bantta, şimdiye kadar adı duyulmamış olan El Bağdadi'nin, Bağdat, El Anbar, Diyala, Kerkük, Selahaddin, Niniv ve Babil ile Vaset vilayetlerinin bir kısmında kurulu bu yeni devletin önderi olduğu belirtiliyor.
Grup temsilcisi, video bantta, şeriat devletinin, Irak meclisinin, federalizmi kabul etmesinin ardından ilan edildiğini de söylüyor.
Hilf el Mutaiyabin'in 11 Sünni gerilla grubunun katılımıyla kurulduğu perşembe günü yayımlanan bir video bantla duyurulmuştu.
Irak meclisi, 11 ekimde Sünni grupların itirazına rağmen federalizmi kabul etmişti.
 
Federalizm Irak'ta neleri değiştirecek?
18 aydan önce uygulanamayacağı ve bu süre zarfında anayasada Sünnilerin isteği doğrultusunda değişiklikler yapılacağı açıklanan federalizm yasası, bugünkü 18 vilayetin sınır ve yetkilerini tamamen değiştirecek.
Siyasi ve idari yapıların değiştirilecek olması Sünnileri endişelendiriyor. Sünniler, büyük bölümü ülkenin batısında bulunan, petrolden yoksun, tarıma elverişsiz bölgelerinin tecrit edilmesinden korkuyor.
Güneydeki 9 Şii bölgesi ise petrol bakımından zengin. Yine petrol bakımından zengin bölgede yaşayan Kürtler de, 1991 yılından beri özerkliğe sahip ve dolayısıyla federalizm tasarısının en büyük destekçisi.
CNN TURK - 16 EKİM 2006 PAZARTESİ
AKRA