Dünyada bütün finans uzmanlarının takip ettiği 6 para biriminden oluşan sepete karşı ABD Doları'nın değeri 22 yıl sonra tekrar 80'in altına indi. Avrupa'nın bu duruma dayanması zor görünüyor.
ABD'nin faiz indirmesiyle enflasyon ve faiz oranı arasındaki makasın daralmasıyla yükselen enflasyon ve büyüme endişeleri doların değer kaybetmesinde başlıca rolü oynuyor. Ancak uzmanlar düşük değerli dolara karşı özellikle ihracatla ayakta duran Avrupa ekonomilerinin değerli Euro ve diğer para birimleri ile daha fazla dayanamayacağı konusunda birleşiyor. Buna göre eğer ABD'de büyüme ve enflasyona ilişkin verilerde faiz indirimine rağmen bir iyileşme olmaz ve Fed ikinci kez faiz indirimine giderse Avrupa Merkez Bankası da (ECB) faiz indirimi ile Euro'nun daha fazla değerlenmesini engellemeye çalışabilir.
BİZİM SEPET DE SINIRA GELDİ
Diğer yandan dolar, Türk Lirası karşısında da 1.22 YTL ile 6 yıl öncesine dönerken 1 dolar ve 1 eurodan oluşan sepet karşısında da YTL'nin tarihi güçlü seviyelerine geldiği gözleniyor. Sepet değeri daha önce Merkez Bankası'nın müdahale ettiği seviyeler içine girdi. 2.93 YTL'ye kadar indi. Merkez son olarak Şubat 2006'da sepet değeri 2.91 YTL'yken alım yapmıştı. Ancak bu kez Merkez Bankası'ndan doğrudan alım beklenmiyor. Bunun nedeni ise halkın ve bankaların elinde bulunan döviz bolluğu. Ancak piyasa uzmanları Merkez'in bütün gelişmekte olan ülkelere göre yüksek olan faiz nedeniyle faiz indirimi yoluyla dövize destek olacağı kanısını taşıyor. Merkez'in eylül enflasyonunu gördükten sonra ekim başında sürpriz bir indirim daha yapması beklentiler arasına eklendi.






