İller Bankası’nın hazırladığı altyapılar için afet yönetmeliği taslağına göre; bundan sonra yapılacak kanalizasyon, içme suyu şebeke ve arıtmalarını içeren altyapı tesisleri tabii afetlere dayanıklı tasarlanacak.
• İtfaiye ve hastanelere yedek su rezervi sağlanacak.
• İçme suyu şebekesi; ana güzergâhı altgeçit, tünel, metro, çok bodrumlu yapılar ve benzeri su baskına duyarlı tesislerden uzak olacak şekilde tasarlanacak.
• Yağmur suyu ve atık su şebekeleri, birbirinden ayrı olarak ve zorunlu haller dışında içme suyu şebekesi ile çakışmayan güzergâhlarda düzenlenecek.
• Su ve enerji şebekeleri, planlama aşamasında koruma altına alınacak. Bölgesel emniyet vana sistemi oluşturulacak
• Bina girişlerinde, afet anında su kesici vana sistemi bulundurulacak. Şebeke ve konutlar arasındaki abone bağlantılar ve bağlantı parçaları esnek ve çabuk kırılmayan malzemelerden seçilecek.
• Mecburi haller dışında, suni dolgu alanlarına boru hatları tesis edilmeyecek.
• Afet anında, depo ve terfi merkezlerinde su tahliyesinin yapılabilmesine yönelik gerekli tedbirler alınacak.
• İçme suyu kaynakları ve barajlar çevresine, havza denetimi yapılarak bu havzalarda afetler sebebiyle içme suyununu kirlenmesine yol açabilecek kullanımlara izin verilmeyecek.
• Altyapı tesislerinde, afet anında devreye girmek üzere yedek enerji kaynakları bulundurulacak.
VAKİT -4 OCAK 2007 PERŞEMBE






