İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Tarihi evler usta bekliyor

Türkiye
|

Amasya evlerinin restorasyon çalışmaları başlatılamıyor...

Amasya evlerinin restorasyon çalışmaları başlatılamıyor...

Harşena Dağı'nın Yeşilırmak ile buluştuğu noktada, Roma dönemi sur duvarları üzerinde, kral Kaya Mezarları önünde sıralanan Amasya evleri, turizmcilerin gözdesi olmayı sürdürüyor. Ancak Safranbolu evlerine rakip olarak gösterilen Amasya evlerinin restorasyonu için yeterli kalifiye eleman bulunamaması büyük sorun yaratıyor. Ahşap çatkı arası kerpiç ile doldurularak " hımış" yapı tekniği ile inşa edilen evler, 1915 yangını, 1939 depremi ve zaman zaman meydana gelen sel felaketlerinden olumsuz etkilense de halen ayakta duruyor.

Birçok evi restore eden mimar Ali Kamil Yalçın, eski evlerin onarılmasında Koruma Kanunu'nun çıkmasının önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"Kanun çıkarmak, ekonomik destek sunmak yanında devlet eliyle restöratör mimarların, ustaların yetiştirilmesi ve gerekli malzemenin temin edilmesi şart."
CUMHURİYET -10 OCAK 2007 ÇARŞAMBA
AKRA