İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Iraklılar Ankara'da Kerkük'ü tartışıyor

Türkiye
|

Özellikle Sünni ve Şii kesimlerin temsilcileriniçağrıldığı Kerkük 2007 toplantısı Ankara'da başladı. Mesud Barzani ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin temsilcileri konferansa davet edilmedi.

Özellikle Sünni ve Şii kesimlerin temsilcileriniçağrıldığı Kerkük 2007 toplantısı Ankara'da başladı. Mesud Barzani ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin temsilcileri konferansa davet edilmedi.
 
Global Strateji Enstitüsü'nün ev sahipliği yaptığı konferansın birinci bölümündeki konuşmacılar, Kerkük'ün geleceğine tüm Iraklıların birlikte karar vermesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Bir karış topraktan taviz vermeyiz
Toplantıya katılan Irak Diyalog Cephesi Başkan Yardımcısı Hamit Mutlak, Kerkük'ün bir Irak kenti olduğunu belirterek "Bir karış toprağından taviz vermeyiz" dedi.
Konuşmasında ABD'yi sert bir şekilde eleştiren ve devam eden direnişi selamladığını söyleyen Mutlak, Türkiye'nin sınırötesi bir operasyon yapma ihtimaline de sıcak bakmadıklarını belirtti.
'Kerkük'ün bir karış toprağından taviz vermeyeceklerini' vurgulayan Mutlak, ülkesinin her karış toprağının Irak'a ait olduğunu söyledi. Mutlak, "Türkiye'nin bu kaygan zemine girmesini istemediklerini" de belirtti.
 
Kerkük bütün Iraklıların kenti
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Danışmanı Hüseyin Avni de, birlik içinde yaşayacakları bir Irak'ı hedeflediklerini ifade ederken, Kerkük'ün bütün Iraklıların kenti olduğunu söyledi.
Iraklılık kimliğine sahip olunmasının önemine işaret eden Avni, ''Kenetlenmekten başka çıkarımız yok. Iraklılık kimliğini ne zaman benimsersek o zaman pek çok sorunumuzun üstesinden geliriz" diye konuştu.
Mezhep ayrımlarının öne çıkartılmasıyla bir sonuca ulaşılamayacağını ifade eden Avni, "Kerkük'te yaşayanlar Kerkük'ün sahipleridir" dedi.
Bugün akşama kadar devam edecek toplantının ardından bir sonuç bilidirisi yayımlanması bekleniyor.
 
Hiçbir taraf dışlanmamalı
Panelde konuşan, Irak İslam Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Halid Osman da, Kerkük sorununun çözümü için hiçbir tarafın dışlanmaması, hiçbir tarafa üstünlük sağlanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Ya beraber kazanacağız ya da kaybedeceğiz. Bir geminin içindeyiz. Geminin batmaması için çalışmalıyız" dedi.
Kerkük sorununun çözümü konusunda hızlı davranmamak gerektiğine dikkati çeken Osman, Irak'taki tüm kesimlerin ve bölge ülkelerinin bu konuda görüşünün alınması gerektiğini söyledi.

CNN TURK - 15 OCAK 2007 PAZARTESİ
AKRA