AB Konseyi'den açıklanan karar metninde şu ifadelere yer verildi:
* (AB Konseyi'nin) Nisan 2004 kararları çerçevesinde Konsey, özellikle, Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan (ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan) Mali Yardım Tüzüğü'nde ilerleme sağlanmasını not eder.
* AB Komisyonu'nun, Konsey'e (üye devletlerin onayına) sunduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Rum kesimi) etkin kontrol tatbik etmediği alanlarıyla (KKTC) ticaret için özel şartlar getiren önerisinin (Doğrudan Ticaret Tüzüğü) kabul edilmesi için çalışmalar geciktirilmeden başlamalıdır.
Kararda, KKTC'den, AB Komisyonu başta olmak üzere bazı AB belgelerinde yer aldığı gibi 'Kıbrıs Türk Toplumu' yerine 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Rum kesimi) etkin kontrolü tatbik etmediği alanlar' şeklinde söz ediliyor.
Kararın ardından AB Dönem Başkanı Almanya'nın doğrudan ticaret için üye devletlerin temsilcilerinden oluşacak çalışma grubu oluşturması ve Ada'daki taraflarla fikir alışverişine başlaması bekleniyor.
Diplomatik kaynaklar, KKTC ile doğrudan ticarete karşı olan Rum kesiminin bu aşamada 'doğrudan ticareti kendi topraklarından yapılacak dolaylı ticarete çevirmek için çaba göstereceği'ni belirtiyor.
KKTC ise Magosa Limanı'nın ve daha önemli olan Ercan Havaalanı'nın doğrudan ticaret için kullanıma açılmasını talep ediyor.






