İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

KKTC'de itfaiye ile polis sivilleşecek

Dünya
|

Lokmacı geçidinde Genelkurmay'la ters düşen KKTC yönetimi, Türk Barış Kuvvetleri'ne bağlı polis ve itfaiyenin sivil otoriteye bağlanması için yasa tasarısı vermeye hazırlanıyor

Lokmacı geçidinde Genelkurmay'la ters düşen KKTC yönetimi, Türk Barış Kuvvetleri'ne bağlı polis ve itfaiyenin sivil otoriteye bağlanması için yasa tasarısı vermeye hazırlanıyor

KKTC yönetimi, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı şemsiyesi altında faaliyet gösteren polis ve itfaiye teşkilatlarının sivil otoriteye bağlanması için düğmeye bastı. Konuyla ilgili yasa tasarısının gelecek ay KKTC Meclisi'ne sunulması planlanıyor.
Lokmacı üstgeçidinin, Genelkurmay Başkanlığı'nın aksi yönde görüş belirtmesine rağmen yıkılmasının ardından, KKTC yönetimi tartışma yaratabilecek bir uygulamaya daha imza atmaya hazırlanıyor. Yönetim, Dekonfrantasyon (askerlerin geri çekilmesi) kapsamında, KKTC polisinin "askeri" görüntüsünü makyajlayacak.
Polis ve itfaiye, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dolayısıyla da Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Yeni düzenleme ile adadaki polisin İçişleri Bakanlığı'na bağlanması hedefleniyor. İtfaiyenin de yerel yönetime bağlanması gündemde.

'Tek elde olmalı'
Adadaki durumun "ateşkes statüsü"nde olduğunu anımsatan askeri yetkililer, "Kalıcı barış sağlanana kadar, tüm güvenlik güçlerinin tek elde toplanması"nın gerekliliğini vurguluyor. Ankara kulislerinde, "KKTC yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetiminden çıkmak istediği mesajını veriyor" yorumu yapılıyor.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, ardından dekonfrantasyon kapsamında başka bazı adımları da gündeme getirmesi bekleniyor.
Türk ve Rum askerlerin, birbirlerini çıplak gözle göremeyecekleri mesafeye kadar geri çekilmeleri, belli bir derinlikteki sınır hattında karşılıklı askeri tatbikat ve hareketlenmelerin sınırlanmasının gündeme gelebileceği belirtiliyor.
MİLLİYET -29 OCAK 2007 PAZARTESİ
AKRA