İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Tekstilci Denizli geleceği tarım ve turizmde arıyor

Ekonomi
|

Tekstilde Çin'in tehdidi altındaki Denizlili sanayici yatırım çeşitlemesine gidiyor. Tekstil yatırımcılarından bazıları bağcılığa yönelirken, termal turizmi, mermercilik yıldızı parlayacak sektörler olarak öne çıkıyor.

Tekstilde Çin'in tehdidi altındaki Denizlili sanayici yatırım çeşitlemesine gidiyor. Tekstil yatırımcılarından bazıları bağcılığa yönelirken, termal turizmi, mermercilik yıldızı parlayacak sektörler olarak öne çıkıyor.

Denizli sanayisi deyince akla tekstil geliyor. Tekstilin kentteki istihdam üzerinde önemli bir payı var. Bununla birlikte eski ağırlığını kaybediyor. 2002 yılı sonunda toplam SSK'lı istihdamın yüzde 51'i tekstil işçisi iken, bu oran her yıl gerileyerek 2006 yılı kasım ayı itibariyle yüzde 36'ya kadar indi. Tekstil sektöründe işçi sayısı 50 binin hemen üzerinde seyrederken, 5 yılda istihdamda yaklaşık 36 bin kişilik artışın diğer sektörlerden olduğu gözleniyor. Artan Çin tehdidi karşısında Denizlili tekstil sanayicileri bir taraftan makine parkını ve ürün çeşidini yenileyip, marka ve patent peşinde koşarken, bir taraftan da yeni yatırım alanlarına yöneliyor.

'DEĞİŞTİK ARTIK'
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, sembolü 'Denizli Horozu' olan kentin 2 milyar doları aşan ihracatının 1.2 milyar dolarının tekstil ve konfeksiyondan sağlandığını söyledi. Sektör mensuplarının yeni yatırımlar için Mısır, Romanya, Bulgaristan, Özbekistan'a yöneldiklerini belirten Keçeci, şöyle devam ediyor: "Sektörel olarak da değişiklikler var. Değiştik artık. İkinci büyük sektör elektrolitik bakır ve enerji kablolarıdır. 1 milyar 350 milyon dolarlık ciroları, 550 milyon dolarlık ihracatları var. Üçüncü yıldız sektörümüz mermer. Büyük traverten mermer yataklarına sahibiz. Mermer organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Bu sektörleri, kağıt oluklu mukavva izliyor. Jeotermal kaynaklarla enerji üretimi ve sera tarımı gündeme geliyor. Gelecek bu."

Dört ilçede kaplıca kasabası ve sera havzası kurulacak
Önemli jeotermal kaynaklara sahip Denizli, bu kaynakları bugün kalkınma amacıyla kullanmaya hazırlanıyor. Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde biriken ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazların teşkil ettiği jeotermal kaynaklar ile elektrik enerjisi üretimi, sera ısıtması ve benzeri ısıtma/soğutma uygulamaları, termal turizmde kaplıca amaçlı kullanım mümkün. Denizli Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yüksel, organik sera bölgesi kurulma aşamasında bulunulduğunu bildirdi. "Sera havzası olma iddiamız var. En son teknolojiyle topraksız tarım yaygınlaşıyor" diyen Yüksel, yine jeotermal kaynaklarla Çardak, Sarayköy, Akköy ve Buldan'da kaplıca kasabaları planlandığını bildirdi. Akköy'de termal sağlık merkezi ve golf birarada Japon köyü projesi geliştirilirken, Fransızlar da Pamukkale'de kür merkezi kurmak için proje önerdi. Ancak gerçekleşmedi.
SABAH -13 ŞUBAT 2007 SALI
AKRA