BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’a uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması için verdiği süre doldu. Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın konuyla ilgili raporunu 1 gün gecikmeli olarak bugün sunması bekleniyor.
UAEA yetkilileri, Baradey’nin raporunda büyük olasılıkla, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini dondurmak yerine genişlettiğini belirteceğini kaydettiler. Baradey’in raporunun, BM Güvenlik Konseyi’nin Tahran’a yönelik yaptırımlarını sertleştirmesine yol açabileceğine dikkati çekiliyor.
LARİCANİ: GARANTİ VEREBİLİRİZ
İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmeleri yürüten başmüzakereci Ali Laricani, görüşmelerin koşulsuz yapılması halinde, nükleer programlarının barışçı olduğu konusunda Batı’ya güvence ve garanti verebileceklerini söyledi. İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmeleri yürüten Başmüzakereci Ali Laricani, görüşmelerin koşulsuz yapılması halinde, nükleer programlarının barışçıl olduğu konusunda Batı’ya güvence ve garanti verebileceklerini söyledi.Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey’le görüşen Laricani, “Baskı veya kaba kuvvet ile nükleer programımız konusundaki anlaşmazlıklar çözülemez” dedi. Laricani, nükleer silah geliştirmeyecekleri konusunda batının istediği güvenceleri verebileceklerini ve bu konudaki kaygıları gidermeye hazır olduklarını ifade etti.
AHMEDİNEJAD: FAALİYETLERİMİZ DEVAM EDECEK
BM Güvenlik Konseyinin İran’a uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması için verdiği süre bugün dolarken, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer faaliyetlerin devam edeceğini bir kez daha yineledi.Ahmedinejad, ülkenin kuzeyindeki Gilan eyaletinin Emleş kentinde halka hitabında, İran’ı nükleer teknolojiden mahrum etmek isteyenlerin hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Batılı ülkelere “Sizin için tek çare İran’la dost olmaktır” diye seslenen Ahmedinejad, “Eğer bu tutumunuzu sürdürürseniz, rezil olursunuz” ifadesini kullandı. "İran kendi hakkından iğne ucu kadar bile vazgeçmeyecek” diyen Ahmedinejad, “Halkımız nükleer teknolojiyi elde etmede kararlı. Biz de hükümet olarak halkın bu talebini ciddiyetle takip ediyoruz. Nükleer zirveye ulaşmak için faaliyetlerimize direnişle devam edeceğiz” diye konuştu.
NTVMSNBC - 22 ŞUBAT 2007 PERŞEMBE






