İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

'Tarım ürünleri tabuta girdi'

Ekonomi
|

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Yetkin, yanlış politikalar nedeniyle Türk tarımının öldüğünü söyleyip 'Başımız sağ olsun' dedi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Yetkin, yanlış politikalar nedeniyle Türk tarımının öldüğünü söyleyip 'Başımız sağ olsun' dedi

Türk tarımının ne kadar zor durumda olduğunu anlatmak için basın toplantısı düzenleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, gazetecilerin karşısına tabutun içine yerleştirdiği tarım ürünleriyle çıktı. Küresel ısınma ve yürütülen yanlış politikalarla Türk tarımının öldüğünü iddia eden Yetkin, "Hepimizin başı sağ olsun" dedi.
Üretime bakıldığında 2006'nın dokuz aylık döneminde reel yüzde 1.2 daralma görüldüğünü söyleyen Yetkin, "2006 yılının ilk yarısında tarım sektöründeki büyüme yüzde 1.3'te kalırken, tarımsal büyüme 2006'nın üçüncü çeyreğinde yüzde -2 olmuş, yani tarım küçülmüştür" dedi.
Son bir yılda tarım kesimindeki istihdamda yaklaşık 1.5 milyon azalma olduğunu hatırlatan Yetkin, tarımsal desteklerin GSMH'ye oranının ise Tarım Yasası'da asgari sınır olarak öngörülen yüzde 1 sınırının altında gerçekleştiğini vurguladı. İbrahim Yetkin, girdi ve ürün maliyetleri arasındaki makasın her geçen gün açıldığını kaydetti. Temel tarım ürünleri fiyatlarının ortalama yüzde 2.4 artığını, girdilerde artış ortalamasının da yüzde .8 olduğunu kaydeden Yetkin, şunları söyledi: "Çiftçinin mazot alım gücü, fındıkta yüzde 52, pamukta yüzde 1, şeker pancarında yüzde 19.7, buğdayda yüzde 4.3, ayçiçeğinde yüzde 13.3 düştü. Gübre alım gücü de fındıkta yüzde 54, pamukta yüzde 5.1, pancarda yüzde 23.2, buğdayda yüzde 8.4, ayçiçeğinde yüzde 17 geriledi."
Tarımda uygulanan yanlış politikalarla Çukurova'da faaliyet gösteren tekstil fabrikalarının bile Türkiye'dekinin dörtte biri fiyatına Yunanistan'dan pamuk ithal ettiğini, TMO'nun 400 bin ton buğday, 300 bin ton mısır ithal edeceğini anlatan İbrahim Yetkin, "Politikalar doğru olsa bu ithalat yapılır mı?" diye sordu.
Şekerpancarı üreticisinin gübreyi yüzde 124, yakıtı yüzde 125 daha pahalı almasına rağmen, yüzde 10 daha düşük alım fiyatıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden İbrahim Yetkin, turunçgillerde doğal afet nedeniyle facia yaşandığını, Kayısıbirlik'in iflas etmesi nedeniyle üreticinin zor durumda olduğunu, besicilikte de dünyanın en pahalı yeminin Türkiye'de olması nedeniyle artık hayvanlara yem verilemediğini söyledi.
RADİKAL -12 MART 2007 PAZARTESİ
AKRA