İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

İşadamları Karamanlis'e takıldı

Ekonomi
|

Karamanlis hükümetinin göreve gelmesiyle Türk işadamlarına yönelik başlatılan 'gizli' vize ambargosunun, son altı aydan bu yana daha da sertleştirildiği belirtiliyor.

Karamanlis hükümetinin göreve gelmesiyle Türk işadamlarına yönelik başlatılan 'gizli' vize ambargosunun, son altı aydan bu yana daha da sertleştirildiği belirtiliyor.

Türk işadamlarının Yunanistan'daki ticari faaliyetlerini engellemek isteyen Yunanistan'daki Kostas Karamanlis hükümetinin son üç yıldan bu yana gizli "vize" ambargosu uyguladığı ortaya çıktı. Türkiye'nin Atina büyükelçiliği ticaret başmüşaviri Nemci Uğurlu 'nun verdiği bilgilere göre Türk işadamlarının her türlü ticari faaliyetini engelleyen "vize" uygulaması, son altı aydan bu yana daha da sertleştirildi. Bu konuda Türkiye'den çok sayıda şikâyet aldıklarını belirten Nemci Uğurlu, Yunanistan'ın vize konusunda çıkarttığı zorluğun, iki ülke arasındaki ticaret hacmini etkilediği söyledi.
Kostas Karamanlis hükümeti, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe soktuğu 3386/2005 sayılı "Yunanistan'da yatırım yapacak firma yetkililerinin çalışma ve oturma müsaadesi almalarına" ilişkin yasayı son altı aydan bu yana uygulamamakta direniyor. Türk ve Yunan hükümeti yetkilileri, daha önceki ikili temaslarında Yunanistan'a gelecek Türk işadamlarına vize konusunda daha toleranslı davranılması konusunda mütabakata varmışlardı. Ancak Yunanlı yetkililer bu anlaşmayı da uygulamıyor.
İki ülke arasında ikili düzeyde gerçekleştirilen bakan ve başbakan seviyesindeki toplantılarda, Türk işadamlarına "vize kolaylığı" getirilmesi konusu sürekli olarak gündeme getiriliyor. Bugüne kadar söz konusu görüşmelerden çok fazla ilerleme sağlanamadığı gibi, Türk işadamlarına uygulanan vize daha da zorlaştırıldı.

İşadamları geri çevriliyor

Halen Yunanistan'ın Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerine vize için başvuruda bulunan yüzlerce işadamımız gerekçesiz olarak geri çevriliyor. Aralarında birçok şehrimizin ticaret odası yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu Türk işadamları, Yunan hükümetinin vize konusunda istediği her türlü formaliteyi yerine getirmelerine rağmen vize alamıyorlar. Yunanistan'ın son üç yıldan bu yana Türk işadamlarına yönelik uyguladığı "gizli vize" engelinin ne kadar devam edeceği bilinmiyor.
CUMHURİYET -13 MART 2007 SALI
AKRA