İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Terör finansmanı önleminde MASAK devrede

Türkiye
|

Hükümet, terör örgütlerinin finansal kaynaklarını çökertmek için harekete geçti. Artık bankadan kuyumcuya,

Hükümet, terör örgütlerinin finansal kaynaklarını çökertmek için harekete geçti. Artık bankadan kuyumcuya, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun gösterdiği 21 kuruluş şüphelendiği her eylemi bildirmek zorunda.
 
Uzun süre işlem görmeyen hesaplara para yatırılması, bir hesap için birçok kişinin imza yetkisi bulunması, tüm parasal işlemlerin ATM'ler üzerinden yapılması şüpheli durumlardan bazıları.Amaç terör örgütlerinin finansmanını çökertmek.Uygulamanın altyapısı hazır, kanunu hatta rehberi bile çıktı, tebliğ de yayımlandı. Yani uygulamaya resmen geçildi. Artık şüpheli her türlü işlem, Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) bildirilecek.Şüpheli işlemleri bildirmek zorunda olan 21 kuruluş var. Bankalar, özel finans kurumları, posta ve kargo şirketleri, antika kolleksiyoncuları, spor kulüpleri, hatta Milli Piyango İdaresi ve Türkiye Jokey Kulübü bile.
Peki şüpheli işlemden kasıt ne?
MASAK, "Terör örgütleri ihtiyaç duydukları finansal kaynakları son derece yasal gözüken faaliyetlerle de elde edebilir" uyarısı yaptı ve tam 34 şüpheli işlem tipini sıraladı.
Terörizmin finansmanı ile bağlantılı şüpheli işlem tipleri şöyle:
* Uzun süre işlem görmeyen hesaplara dönemsel olarak para yatırılması,
* Aynı hesap için birçok kişinin imza yetkisinin olması,
* Bir kişinin çok sayıda hesap açtırması,
* Hesaba ilişkin tüm işlemlerin ATM'lerde yapılması.
Sadece bunlar değil; sabit adres bildirmemek, müşterinin verdiği bilgilerde tutarsızlıklar olması, terörist organizasyonlarla bağlantısı olan riskli ülkelere yönelik işlemler de şüpheli olarak sayıldı.
MASAK, kar amacı gütmeyen dernek ve vakıflar üzerinden de terörün finansmanına dönük işlem yapılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bunlar da şöyle sıralandı:
* Dernek ve vakıflara büyük miktarlarda para yatırılması,
* Sadece yurtdışından bağış alınması,
* Küçük dernek ve vakıfların büyük hesaplara sahip olması.
21 kuruluş şüpheli gördüğü işlemi 10 gün içinde MASAK'a bildirmek zorunda. Bildirilmemenin cezası ise finansal kuruluşlar için işlem başına 10 bin 780 YTL, çalışanlar için 2 bin 150 YTL.
CNN TURK - 8 KASIM 2007 PERŞEMBE
 
AKRA