İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Dolar dibe vurdu, petrol 100 dolara dayandı

Ekonomi
|

Uluslararası piyasalarda doların değer kaybı sürüyor. Euro/dolar paritesi bugün 1,4666 ile yeni bir rekor kırdı.

Uluslararası piyasalarda doların değer kaybı sürüyor. Euro/dolar paritesi bugün 1,4703 ile yeni bir rekor kırdı.

Paritenin yükselmesinde, Çinli bir üst düzey hükümet yetkilisinin, dolar gibi zayıflayan para birimlerinden kaynaklanan zararı bertaraf etmek için Çin’in, Euro gibi güçlü para birimlerine yönelmesi gerektiğini söylemesi etkili oldu. Dolar yurtiçinde de düşüşte. Bankalararası piyasada dolar 1,17 YTL seviyesinin altında düştü. En iyi dolar alış ve satış kotasyonları bu sabah 1,1635/1,1670 YTL ile Haziran 2001’den bu yana en düşük seviyesini gördü.
 
PETROL FİYATLARI 100 DOLARA GİDİYOR
Ham petrol fiyatları da rekora doymuyor. ABD ham petrolü bugün 98 dolar 3 sent, brent petrolü ise 94 dolar 57 sentle tarihin en yüksek seviyesine tırmandı. Fiyatların yükselmesinde, ABD’de bugün açıklanacak haftalık petrol stokları verilerinin 900 bin varil daha azaldığı beklentisi başrol oynuyor.Kış mevsiminde stokların azalmasının yanı sıra, kuzey buz denizinde etkili olan fırtınanın üretimi aksatması ve dolardaki düşüş de bu süreçte etkili oluyor.
 
ALTIN HIZLI ARTIŞTA
Petroldeki yükseliş ile dolardaki değer kaybı altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Spot altın bugün spot piyasada son 28 yılın en yüksek seviyesi olan 836 dolar 75 sente çıktı. Altın en son Ocak 1980’de 850 dolarla rekor kırmıştı.
NTVMSNBC - 7 KASIM 2007 ÇARŞAMBA
AKRA