YÖK tarafından geçen yıl başlatılan meslek yüksekokulu öğrencilerinin bir yıl Türkiye'de, bir yıl yurt dışında eğitim görerek, iki kurumun da diplomasını elde etmelerine imkan veren ''1 1 Çift Diploma Projesi''ne çeşitli üniversitelerden toplam 130 öğrenci katıldı.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, Uluslararası Ortak Önlisans Programı diye bilinen proje hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye'de yükseköğretime yoğun talep olduğunu ve bunun özellikle lisans öğrenimi üzerinde yoğunlaştığını söyledi.
Bu sebeple meslek yüksekokullarının daha cazip hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Eriş, meslek yüksekokulları için başlatılan çifte diplomalı mesleki eğitim projesinin, YÖK tarafından önlisans programlarına verilen önemin göstergesi olduğunu belirtti.
Proje, meslek yüksekokulu öğrencilerinin İngilizceyi meslek dili olarak kullanmalarını, iş dünyası için gerekli olan nitelikli eleman ihtiyacının bu şekilde karşılanmasını hedefliyor.
Proje kapsamında bu programların yer aldığı üniversiteler ilk öğrencilerini 2010-2011 eğitim öğretim döneminde aldı.
Programa katılan öğrenciler, ilk yıl İngilizce hazırlık sınıfını takiben bir yıl Türkiye'deki MYO'larda İngilizce mesleki eğitim görüyor ve ikinci yıllarını yurt dışındaki yüksekokullarda tamamlıyor.
Bu eğitimin sonunda mezun olan öğrenciler ülkemizdeki yüksekokulların diplomasının yanı sıra yurt dışındaki yüksekokulun diplomasına da sahip olacak. İsteyen mezunlar yurt dışında herhangi bir ülkede lisans eğitimlerine sınavsız olarak devam etme şansını da kazanacaklardır.
Öğrenciler, uluslararası ortak programlarda, ücret karşılığı okuyabiliyor. Uluslararası ortak programlarda ilgili Türk devlet üniversiteleri için belirtilen yıllık öğrenim ücretleri Türkiye'deki hazırlık ve ön lisansın ilk yılıyla ile yurt dışındaki ikinci yıl eğitimi kapsıyor.
Öğrencilerin bu ön lisans programlarında eğitim görmeleri için yurt içinde ve yurt dışındaki üniversitede okuyacağı süre içinde belli miktarda ücret ödemesi gerekiyor.
MİLLİ GAZETE