Merkez Bankası geçen yıl 5 Ağustos'ta başlattığı döviz satım ihaleleri çerçevesinde bugüne kadar yaklaşık 11,7 milyar dolarlık döviz sattı. En son 2 Nisan 2009 tarihinde döviz satım ihalesi yapan Merkez Bankası, 5 Ağustos 2011'de ihalelere yeniden başladı. TCMB, 5 Ağustos'tan bugüne kadar geçen 5 ayda gerçekleştirdiği 81 ihalede toplam 11 milyar 660 milyon dolarlık satış yaptı. Söz konusu dönemde ihale tutarları 30 milyon dolar ile 1 milyar 350 milyon dolar arasında değişti.
50 milyon dolarlık satışın gerçekleştiği ilk ihalede 1,7344 lira olarak belirlenen ortalama fiyat, 20 Eylül'de en fazla 350 milyon dolar tutarla açılan ihaleye kadar dalgalı bir seyir izledi, ancak bu tarihten sonra hızla yükselerek, 4 Ekim'deki ihalede 1,8958 liraya kadar çıktı. TCMB, bunun üzerine 5 Ekim tarihli ihalede ihale tutarını en fazla 1 milyar 350 milyon dolar olarak açıkladı. Söz konusu tutar, döviz satış ihalelerinde 2001 yılındaki ihaleler de dahil bugüne kadar belirlenen en yüksek tutar oldu.
5,5 yıl aradan sonra satım yönünde ilk doğrudan müdahale
Merkez Bankası, 18 Ekim tarihinde yine en fazla 1 milyar 350 milyon dolar tutarla ihale açtı, ancak 750 milyon dolarlık satışın yapıldığı bu ihalede ortalama fiyat 1,8620 liraya yükseldi. TCMB aynı gün dövize doğrudan satım yönünde müdahalede bulundu.
Dövize doğrudan müdahale edilen günlerde de ihale yapılabilir
30 Aralık'ta peş peşe iki açıklama yapan TCMB, ilk açıklamasında, döviz satım ihalelerine ilişkin 4 Ağustos'ta yapılan basın duyurusunda yer alan “Döviz Satım İhale Esasları”na göre ihale saati öncesinde dövize doğrudan müdahale edilen günlerde ihale düzenlenmediğini hatırlattı ve bundan böyle ihale saati öncesinde Merkez Bankası'nca dövize doğrudan müdahale edilen günlerde de ihale düzenlenmeye devam edileceğini bildirdi.
Enflasyon öncelik
TCMB, 2 Ocak'ta da peş peşe iki duyuru yaptı ve bunlardan “İstisnai Dönemlerde Uygulanacak Para Politikasına İlişkin Basın Duyurusu” başlıklı metinde, 29 Aralık'tan itibaren ek parasal sıkılaştırmaya gidildiğini belirtti.
HÜRRİYET