İki turlu seçimlerde favori adaylar, hala görevdeki Rum lider Tasos Papadopulos ile Komünist Parti AKEL'in lideri Dimitris Hristofyas ve ana muhalefetten Yannakis Kasulidis.
Rum lider Papadopulos'u bu kez zorlu bir yarış bekliyor. Anketlere göre 3 adayın da oy oranı yüzde 30 civarında.
Seçimi etkileyen en önemli dış faktör, Kosova'nın bağımsızlık ilanının gündeme gelmesi. Liderler, Kosova ile KKTC arasında bağlantı kurmaktan kaçınsa da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu bağlantıyı kurması tansiyonu yükseltti.
Bu durum ise en çok Rum lider Papadopulos'un rakiplerinin işine yaradı. Muhalefetin, "Uzlaşmaz Tasos'a oy verirseniz, KKTC'de Kosova gibi tanınır" mesajı Rum seçmenler üzerinde etkili oldu.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ise, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilanının, Kuzey Kıbrıs ve benzer durumdaki bölgeler için emsal teşkil etmemesi gerektiğini savundu.
Seçim öncesi durum
Her 3 lider de, seçim kampanyalarında Türkiye konusunu öne çıkardı, propagandalarda yine Türkiye'yi hedef aldı.
3 adayın da buluştuğu ortak nokta, Kıbrıs sorununda taviz koparabilmek için Türkiye'nin AB sürecinde sıkıştırılması oldu.
KKTC'de de seçim sonuçları bekleniyor. Ada'nın Türk tarafında AKEL lideri Hristofyas'a olumlu bir bakış açısı var. Hristofyas'ın, seçilirse KKTC lideri Mehmet Ali Talat ile hemen görüşeceğini söylemesi olumlu nedenlerden biri.
Seçim sonrası bir Birleşmiş Milletler girişimi ise gündemde değil. BM Temsilcisi Michael Möller, "Seçimin sonuçlarını görelim" dedi ve sonrasında liderlerin bir araya gelmesini sağlamak için çabaları olabileceğini kaydetti.
Seçime ilişkin önemli iki not...
Seçimlerde bu yıl ilk kez Rum kesiminde yaşayan 390 Türk de sandık başına gidecek. Ancak seçimi KKTC medyasının izlemesine yasak getirildi.
Türk vatandaşı gazeteciler ise, Atina üzerinden gitmek kaydıyla seçimi izleyebilecek.






