İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Turkish delight Rum lokumi oldu

Ekonomi
|

Baklavayı Rum tatlısı olarak AB’ye sunan Kıbrıs Rum yönetimi, şimdi de tüm dünyanın Türk lokumu olarak bildiği lokumu, ’Kıbrıs lokumi’ adıyla tescil ettirdi.

Baklavayı Rum tatlısı olarak AB’ye sunan Kıbrıs Rum yönetimi, şimdi de tüm dünyanın Türk lokumu olarak bildiği lokumu, ’Kıbrıs lokumi’ adıyla tescil ettirdi.
 
Rum Tarım Bakanlığı, AB ülkelerinde onayları dışında ’lokum’ adı altında üretim yapılamayacağını açıkladı. Lokum üretimi için Rum izni gerekecek.RUM Tarım Bakanı Fotis Fotiu, lokumun isim tescilinin yapılması için aylar önce başvuruda bulunduklarını ve itiraz süresinin 21 Ekim’de sona erdiğini belirterek, "Bundan böyle AB toprakları içinde lokum Kıbrıs Lokumu olarak bilinecek. Turkish delight yerine Cyprus delight olarak anılacak" dedi.
Tarım Bakanlığı müsteşarı Takis Fotiu da, ’AB içindeki ürünlere artık coğrafi standartlar getiriliyor. Lokumun isim tescil hakkını almamız sayesinde satışlarımızda büyük bir patlama yaşanacak. AB ülkelerinde lokum adı altında ister Latin ister Yunan alfabesi üretim yapılıp satılamayacak, Kıbrıs lokumu ismini kullanabilmek için Rum Tarım Bakanlığı’ndan üretim yeterlilik izni almaları gerekecek. İtiraz süresi geçtiği için artık rahatlıkla lokum bizim diyebiliriz. Tescili önünde engel kalmadı’ dedi.
HÜRRİYET -1 KASIM 2007 PERŞEMBE
AKRA