İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Pro-Köln cami inşasını engellemeye çalışıyor

Dünya
|

Almanya'nın en büyüklerinden biri olacak ve yaklaşık 2 bin kişiye ibadet olanağı sağlayacak yeni Merkez Camisi'nin inşasına karşı çıkanların başında aşırı sağcı Pro-Köln grubu geliyor.

Almanya'nın en büyüklerinden biri olacak ve yaklaşık 2 bin kişiye ibadet olanağı sağlayacak yeni Merkez Camisi'nin inşasına karşı çıkanların başında aşırı sağcı Pro-Köln grubu geliyor.

100 kişilik Köln Belediye Meclisi'nde sadece 5 sandalyesi bulunan grup amaçları doğrultusunda propagandalarında sansasyonel söylentilere, abartmalara yer vermekten çekinmiyor. "Avrupa'nın en büyük camisi, aşırıların toplanma yeri olacağını, politik aktivitelerin yapılacağını, paralel cemaatlerin mekânı" olacağını iddia ediyor. Bu söylentileri broşür ve afişler yoluyla yayan grup caminin inşasını engellemek için gösteriler de düzenliyor. Grup, geçtiğimiz ekimde caminin yapılacağı yerde 150 kişilik protesto yürüyüşü yapmıştı.

Caminin inşaatı 2009'da bitecek
Ekim 2005'te açılan Köln Merkez Camisi Tasarım Yarışması sonuçlandı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından organize edilen birincilik ödülünü Paul Böhm ve Gottfried Böhm almıştı. Yeni inşa edilecek caminin en çok minarelerinin 55 metreyi bulacak olması aşırı sağcı grupların tepkisini çekiyor. Ancak Müslüman gruplar şehrin sembolü Gotik tarzdaki katedralin kulelerinin 157 metreyi bulduğuna, minarelerin bu yüksekliğinin yanından bile geçmediğine dikkat çekiyor. Caminin inşasının 2009'da tamamlanması bekleniyor.
SABAH -29 EKİM 2007 PAZARTESİ
AKRA