ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, gelir dağılımındaki eşitsizliğin 20 - 30 yılda çok hızlı artıp son 100 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, “Bu durum endişe verici” dedi
Yellen, FED tarafından düzenlenen ‘Ekonomik fırsat Eşitsizliği’ konulu konferansta bir konuşma yaptı. Konuşmasında, ABD’deki gelir dağılımı adaletsizliğinin giderek artmasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren Yellen, ülkenin en zengin yüzde 5’i daha da zenginleşirken, büyük çoğunluğun gelirlerinin hiç artmamasının önemli bir sorun olduğunu belirtti.
“Son 20-30 yılda derinleşen eşitsizliğin, en zenginler için kaydadeğer gelir artışı ve çoğunluk için düşen hayat standartları olarak özetlenebileceği bir sır değil” diyen Yellen, bu durumun Amerikan değerleriyle örtüşmediğini savundu.
‘Emlak fiyatları etkiledi’
Yellen, finansal krizle birlikte düşen ev fiyatlarının bu eşitsizlikte önemli rol oynadığını ifade ederek, buna bazı örnekler verdi. Gelir dağılımı piramidinin alt yarısında yer alan ev sahiplerinin 2007-2013 yılları arasında gayrimenkul varlıklarının yüzde 61’ini kaybetmesine karşın bu oranın piramidin en üstünde yer alan yüzde 5’lik kesim için sadece yüzde 20 olduğunu kaydeden Yellen, ev fiyatlarının son dönemde gösterdiği artışın ise gelir eşitsizliğini kısmen azalttığını bildirdi.
Milliyet







