İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı21:43 İmsak04:11 Güneş05:51 İşrak06:32 Öğle13:06 İkindi16:58 Akşam20:09
Hava - Hava durumuFırtına 15°C Nem %87
Türkçe
25 Şevval 1445 3 Mayıs 2024 Cuma
25 Şevval 1445
Akşam
20:09
Yatsı
21:43
İmsak
04:11
Güneş
05:51
İşrak
06:32
Öğle
13:06
İkindi
16:58
Giriş Yap

Dünyanın en büyük SIM kart üreticisi hack’lendi

21.02.2015    |

ABD ve İngiltere’nin dinleme skandallarına bir yenisi daha eklendi. Ancak bu kez ortaya çıkan dinleme skandalı Türkiye’deki cep telefonu olan herkesi çok yakından ilgilendiriyor

Daha önce Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA (National Security Agency) ve İngiliz Hükümet İletişim Merkezi GCHQ (Government Communitaions Headquarters ) hakkında birçok dinleme skandalını ortaya çıkaran Eski NSA çalışanı Edward Snowden, dünyanın en büyük SIM üreticisi Hollanda merkezli Gemalto’nun şifre sisteminin kırıldığını ve hacklendiğini iddia etti. Türkiye’deki akıllı kart üreticisi firmanın yüzde 66’sına ortak olan Gemalto, Türkiye’deki mobil iletişim operatörlerinin abonelerine verdiği SIM kartların yanı sıra birçok kullanıcının tercih ettiği mobil cüzdan altyapısını da üretiyor.

ŞİFREYİ KIRDI
Söz konusu skandalın belgelerini haber sitesi Intercept’e gönderen Snowden’ın yolladığı belgeler 2010 yılına ait. Belgedeki bilgilere göre NSA ve GCHQ, gizlice Gemalto’nun veri tabanına erişmiş. NSA ve GCHQ’nun eriştiği bu bilgiler sonucunda kullanıcıların numara ve bilgilerinin gizliliğini oluşturan şifreleme anahtarlarına ulaşılmış. Şifreleme sisteminin kırılması sonucunda ise cep telefonları ile yapılan tüm ses ve veri trafiği NSA ve GCHQ tarafından takip edilerek dinlenebilir hale geldi. Böylece milyonlarca kişinin iletişim detaylarına erişildiği ve kişilerin özel hayatları ihlal edildiği Snowden’ın iddiaları arasında yer alıyor.

450 MOBİL ŞİRKET
Gemalto, şu anda dünyanın en büyük SIM kart üreticisi durumunda. Dünya çapında 450 mobil iletişim şirketiyle çalışan Gemalto’nun SIM kartları 190 ülkede kullanılıyor. Şirketin bir yılda ürettiği SIM kart sayısı 2 milyar adet civarında. Gemalto’nun hizmet verdiği alanlar ise mobil iletişim sektörüyle sınırlı değil. Elektronik pasaport, çipli kimlik ve temassız ödemenin yanı sıra çipli kredi kartları konusunda da şirketin üretimleri bulunuyor.

Hürriyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close