Türkiye’den yola çıkıp Ege Denizi’ni ya da Libya’dan botlara binip Akdeniz’i aşmaya çalışan; Balkanlar üzerinden tren yolculuğuyla ya da yürüyerek Almanya’ya ulaşmayı hedefleyen mülteciler sürpriz bir rota keşfetti. Geçtiğimiz ay yirmi kadar Suriyeli mülteci Norveç’in Rusya sınırındaki Kirkenes kasabasına ulaştı.
Sınırı geçmeleri yasal
Kasabadaki tek polis görevlisi Thomas Pettersen Guardian’a yaptığı açıklamada “Bu olay yaklaşık 6 ay önce başladı. Bazıları bisikletle bazıları da eski Rus arabalarına binip sınırı geçiyor. Yaptıkları tamamen yasal” dedi. 2015’te bu yöntemle Norveç’e gelen çoğu Suriyeli 133 kişi sığınma başvurusu yaptı. Suriye’nin başkenti Şam, Kirkenes’e 4 bin kilometre uzaklıkta. Facebook üzerinden Suriyeli mültecilere AB topraklarına ulaşma tavsiyeleri veren bir sayfa, 2013’te mültecilere Norveç-Rusya sınırını denememelerini; geçmenin neredeyse imkansız olduğu uyarısını yapmıştı.
Öte yandan, mülteci krizi Ege sularında devam ediyor. Yunanistan’ın Sömbeki adası açıklarında yaklaşık 70 mülteciyi taşıyan teknedeki Türk vatandaşı üç insan kaçakçısı, Avrupa Birliği (AB) Frontex Sınır Koruma Muhafızları ve Yunan Sahil Güvenlik birimlerinin tekneye operasyonuna silahla karşılık verdi. Çıkan çatışmada 17 yaşındaki bir mülteci hayatını kaybederken, bir sahil güvenlik görevlisi yaralandı.
Göçmenlerin "umut treni"
Makedonya-Yunanistan sınırındaki göçmen kabul merkezinde kendilerini Sırbistan sınırına götürecek treni bekleyen göçmenlerin hayali bir Avrupa ülkesine ulaşabilmek.
Yorucu ve tehlikeli yolculuğu "güvenli bir ortamda hayatlarını sürdürmek" için yaptıklarını söyleyen göçmenler, evlerini, işlerini, okullarını terk edip bilinmeze doğru yola çıkıyor.
Küçük teknelerle Yunanistan'a gelen göçmenler, Makedonya-Sırbistan-Macaristan rotasını takip ederek Avrupa ülkelerine ulaşmayı amaçlıyor.
Milliyet






