İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Alman Göç Yasası cepleri de yakıyor!

Ekonomi
|

Almanya'da 28 Ağustos'ta yürürlüğe giren Göç Yasası'yla birlikte aile birleşimi çerçevesinde evlenip Almanya'ya göçecek olanlara getirilen Almanca bilme zorunluluğu, tüm dil kurslarına başvurularda yığılmaya neden oluyor.

Almanya'da 28 Ağustos'ta yürürlüğe giren Göç Yasası'yla birlikte aile birleşimi çerçevesinde evlenip Almanya'ya göçecek olanlara getirilen Almanca bilme zorunluluğu, tüm dil kurslarına başvurularda yığılmaya neden oluyor.

Mevcut dil kurslarının yasa nedeniyle oluşturduğu özel programlarda 80 ile 120 saat arasında değişen Almanca eğitimi veriliyor. Kurs fiyatları ise 500 YTL'den başlayıp 1200 YTL'ye kadar çıkabiliyor.Aile birleşimiyle Almanya'da yaşamak isteyenler aldıkları dil eğitiminin sonunda Alman hükümetinin lisans verdiği Goethe Enstitüsü'nün uyguladığı Start1 adlı sınava girip sertifika almak zorunda. 29 Mayıs'tan itibaren yapılan tüm başvuruları da kapsayan bu yasa sonucunda Alman hükümeti sertifikanın yer almadığı hiçbir vize başvurusunu kabul etmiyor.Ülke genelinde İstanbul, Ankara ve İzmir'de yer alan Goethe enstitülerinde uygulanan sınavın ikincisi 15 Aralık'ta yapılacak. İlki geçen ay yapılan sınavda 100 üzerinden 60 puan almak gerekiyor. İlk sınavın başarı ortalaması ise yüzde, 30'larda kalmış. Goethe Enstitüsü'nün düzenlediği kurslara katılıp sınava girenler için sınav ücreti 95 YTL. Diğer kurumlarda eğitim alanlar için ise bu rakam 135 YTL'ye çıkıyor. Sınav, her ay düzenli olarak uygulanacak.
MİLLİYET -24 KASIM 2007 CUMARTESİ
AKRA