İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi17:02 Akşam20:25 Yatsı22:07 İmsak03:45 Güneş05:34 İşrak06:17
Hava - Hava durumuAçık 23°C Nem %56
Türkçe
11 Zilka'de 1445 19 Mayıs 2024 Pazar
11 Zilka'de 1445
İşrak
06:17
Öğle
13:06
İkindi
17:02
Akşam
20:25
Yatsı
22:07
İmsak
03:45
Güneş
05:34
Giriş Yap

Akıllı depo herşeyi kaydediyor!

28.03.2016    |

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Çayırcı, teknoloji, internet ve sosyal medya dünyasındaki riskleri içeren bilgiler paylaştı. NATO Müşterek Harp Merkezi’nde Bilgisayar Destekli Tatbikat Destek Şube’den emekli Prof. Dr. Çayırcı, çağımızın vazgeçilmezi, elektronik iletişim araçları hakkında çarpıcı uyarılarda bulunarak, sanal dünya üzerinden yürütülen istihbarat faaliyetleri ve algı yönetiminin nasıl tertiplendiğine de dikkat çekti.

Çayırcı, “Çok Tanınıyorsun! Farkında mısın?” isimli çalışmasında, teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin birey ve toplumları nasıl tehdit ettiğini çarpıcı bir şekilde aktarıyor. Çayırcı, günlük hayatımızın bir parçası haline gelen internet, sosyal medya, gezgin iletişim, Oyun ve benzeri teknolojileri kullanırken geliştirdiğimiz hatalı alışkanlıklar, tehlikeli sonuçlar ve bu sonuçlardan korunma yöntemleri hakkında neler yapılması gerektiğinin ipuçları veriyor.

Prof. Dr. Çayırcı, sanal dünya üzerinden yürütülen istihbarat faaliyetleri ve algı yönetiminin nasıl tertiplendiğine de dikkat çekti. Siber saldırıların, hibrit savaşların gelecekte sadece toplumları değil, bireyleri de hedef alacağını dile getiren Prof. Dr. Çayırcı, “Her ne olursa olsun bilişim dünyasından uzak duramayız. Önemli olan internet ve sosyal medyayı doğru şekilde kullanmak. İnternet ve sosyal medyanın kullanımına değil, yapılan hatalar ile doğabilecek sonuçlara dikkat çekiyorum” diyor.

Tek tuş yeterli

“Ünlü olmayabilirsiniz fakat çok tanınıyorsunuz. Hatta bundan on yıl öncesinin en ünlülerinden daha çok tanınıyorsunuz. Eğer dikkat etmiyorsanız, ne yaptığınız, kimlerle haberleştiğiniz, ne kadar borcunuz olduğu, hobileriniz, ne yediğiniz, hatta sağlık durumunuz da biliniyor. Zayıf taraflarınızı, hassasiyetlerinizi bilen zamanı geldiğinde bunlardan yararlanmaya çalışanlar olabilir. İnsanlar, tarihin en karanlık despotizm dönemlerinde olduğundan daha çok sıkı ve yakından takip edilme riski altındalar. Üstelik tek bir tuşa basarak bunlar yapılabiliyor.”

‘Her an hedefte’

“Twitter, Facebook ve Watsapp kullanmıyorum. WhatsApp yerine SMS’i tercih ediyorum. Akıllı telefonların üzerinde işletim sistemi var. İnternete bağlı olduklarından her an siber virüslerin hedefi halindeler. Akıllı telefon kullananların belli aralıklarla mutlaka virüs taraması yapmaları gerekiyor. Eğer istenirse akıllı telefon, akıllı saat ve akıllı televizyon üzerinden her saniyeniz kayıt altına alınıp gözetlenebilirsiniz.”

‘Şifreleme çok önemli’

“İnternette yaşanacak olumsuz durumlara karşı en etkili korunma yöntemlerinin başında şifreleme geliyor. Şifrenizi karmaşık seçmeniz çok önemli. Çünkü ne kadar karmaşık olursa, hesabınıza erişmeleri de o denli güçleşir. En doğru şifreleme yöntemi harf, rakam ve özel karakterlerin birlikte kullanıldığı şifrelemedir. Kişisel hesaplarınızın şifrelerini belli aralıklarda mutlaka değiştirilmelisiniz. Şifre alırken, büyük harf, küçük harf ve rakamları bir arada harmanlamaya özen göstermelisiniz. Doğum tarihi, okul numarası, isim soyadı gibi şifrelerden mutlaka uzak durun. Bu tür şifrelerin kırılması çocuk oyuncağı kadar kolay olabilir.”

Milliyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Okudukça
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Okudukça
Okudukça Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close