14 milyar dolarlık kurtarma paketinin Senato’ya takılmasının ardından ABD’li otomotiv devleri üretim kısıntısına gidiyor. General Motors’un iflas başvurusunda bulunabileceği belirtiliyor.
Bu arada, ne hükümetten ne de Kongre’den bir türlü destek bulamayan otomotiv şirketleri faaliyetlerini yavaşlatarak ayakta kalmaya çalışıyor. Ülkenin üçüncü büyük otomotiv firması Chrysler, üretimi en az 1 aylığına durduracağını açıkladı. Chrysler’ın açıklaması, ABD, Kanada ve Meksika’da fabrikaları kapsıyor. Daha önce de General Motors üretimi yüzde 60 kısacağını açıklamıştı. Şirket son yaptığı açıklamada, büyük önem verdiği Volt adlı elektrikli otomobili üretmesi öngörülen fabrikasının inşaatını şimdilik durduracağını belirtti.Ford da, fabrikalarından 10’unda üretime, ocakta bir hafta ara verileceğini duyurdu.
Diğer yandan, General Motors ile Chrysler’ın birleşme görüşmelerine yeniden başladığı bildirildi. Wall Street Journal’ın haberinde, görüşmelerin tekrar başmasında ilk adımın Chrysler’ın sahibi Cerberus Capital Management tarafından atıldığı ifade edildi. Konuya yakın kaynaklar, Cerberus’un bu sayede otomotiv sektörünü yeniden yapılandırma arzusunu ortaya koymak istediğini belirtiyorlar.
Otomotiv sektörünü kurtarmak amacıyla hazırlanan 14 milyar dolarlık bir paket, geçen hafta Senatoda Cumhuriyetçilerin engeline takılmıştı. Beyaz Saray, bu üç şirketin çökmesini engellemek üzere başka alternatifler üzerine çalıştığını belirtiyor. Ancak bu çabadan henüz somut sonuç çıkmadı.






