İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Irak’tan sonra İran mı?

Güncel
|

ABD Başkanı Bush, görev süresinin son yılında yaptığı 9 günlük Ortadoğu gezisinde, İran’a karşı bir ‘düşman cephesi’ oluşturma hedefi için İslâm ülkelerine büyük baskı yapıyor. Bush, Ortadoğu gezisinde, İsrail’in dışında bütün Arap ülkelerini bu cepheye destek olması için çabalıyor.

ABD Başkanı Bush, görev süresinin son yılında yaptığı 9 günlük Ortadoğu gezisinde, İran’a karşı bir ‘düşman cephesi’ oluşturma hedefi için İslâm ülkelerine büyük baskı yapıyor. Bush, Ortadoğu gezisinde, İsrail’in dışında bütün Arap ülkelerini bu cepheye destek olması için çabalıyor.

ABD Başkanı Bush’un görev süresinin son yılında yaptığı 9 günlük Ortadoğu gezisinde, İran’a karşı bir ‘düşman cephesi’ oluşturma hedefi için İslam ülkelerine büyük baskı yapıyor. Bush Ortadoğu gezisinde, İsrail’in dışında bütün Arap ülkelerini bu cepheye destek olması için çabalıyor. Bu amaçla İran gazının kesilmesi bile bahane edilerek, Türkiye’de İran aleyhine kamuoyu baskısı oluşturulmaya çalışılıyor. Hâlbuki İran doğalgazın kesilmesinin ana nedeni, Türkmenistan’ın bu ülkeye verdiği doğalgazı 1 Ocak tarihi itibariyle tamamen kesmesi.
İran’a yönelik bir müdahale için İsrail ve ABD’nin kötü emelleri bir türlü bitmek bilmiyor. 9 günlük Ortadoğu gezisinin de ana gündemi, ABD’nin zulüm ve haksızlıklarına karşı bugüne kadar itiraz eden tek güç olan İran oldu. Ziyaretine 3 günlük İsrail gezisi ile başlayan Bush, gittiği bütün Arap ülkelerinin liderine İran için çemberi daraltmasını istiyor. Bugüne kadar, İsrail, Filistin, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Dubai’ye giden Bush, Suudi Arabistan ve Mısır’ı da ziyaret edecek. Ortadoğu gezisinden önce Abdullah Gül’ü Beyaz Saray’da ağırlayan Bush, Gül ile peşpeşe Mısır’a gidecek. Art arda gerçekleşecek ziyaretin zamanlaması oldukça dikkat çekiyor. Gittiği İslam ülkelerinde hem liderlere ve halklarına hem de tüm dünyaya tehdit dolu mesajlar veren Başkan Bush, İran’ın dünya güvenliğin tehdit ettiğini savunarak, “Amerika Birleşik Devletleri ve Arap müttefikleri, çok geç olmadan bu tehlikeye karşı çıkmak için bir araya gelmeli” dedi.
Birleşik Arap Emirliklerinde tehdidin dozunu kaçıran Bush,  İran halkına ayaklanma çağrısı yaparak, “Şu andaki rejimden daha iyi şartlarda yaşamanızı sağlayacak alternatifler var" diye konuştu. Bush, İran halkına seslenerek, "Sizin isteklerinizi dinleyen, yeteneklerinize saygı gösteren ve aileleriniz için daha iyi bir hayat kurmanızı sağlayabilen bir rejim altında yaşama hakkınız var” dedi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de, İran’a yönelik tehditlerini sürdürüyor. Olmert, “Amerikan ulusal istihbaratı, raporlarında ne yazmış olursa olsun İran'ın bir tehdit oluşturduğunu ve oluşturmaya da devam edeceğini" belirterek, "Bu tehdidi ortadan kaldırmak için çalışmamız gerekiyor" dedi.
Irak’ta da kabul etmemişlerdi
El Kaideye destek ve kitle imha silahları bulunduğu gerekçesiyle işgal edilen Irak’ta ise, BM ile Saddam yönetimi de anlaşmıştı. BM Silah denetçileri saraylar dahil her yeri didik didik aramış ama bir şey bulamamışlardı. Irak’ta, nükleer, biyolojik ve kimyasal silah arayan yabancı diplomatlar eşliğinde Hans Blix ve ekibi, tüm zorlama ve Bush yönetiminin baskılarına karşın tek bir kanıt bile bulamadılar. Irak’ta istediği gibi at koşturan Blix ve ekibi Amerikan-İngiliz iddialarına kanıt olabilecek bir veri bulamasalar da, raporda Irak’a yönelik suçlamaları savaş kundakçıları tarafından Irak’a saldırmak için yeterli bir kanıt olarak değerlendirildi. Ve Irak işgal edildi. Aynı oyun şimdi İran içinde oynanmak istiyor.
MİLLİ GAZETE - 15 OCAK 2008 SALI 
AKRA