İspanya ve Türkiye'nin eşbaşkanlığında ortaya atılan ve Birleşmiş Milletler nezdinde yürütülen projenin birinci forumuna, Medeniyetler İttifakı Dostluk Grubu'ndaki 70'in üzerinde ülkeden 350 konuk katılacak.
Gündemdeki projeler arasında ani krizlere müdahale heyetinin oluşturulması bulunuyor. Buna göre, akil adamlardan oluşacak acil müdahale heyeti, bir kriz durumunda olaya müdahale edecek.
İslamiyet'i Batı dünyasına tanıtan bir filmin çekilmesi de forum gündeminde yer alan projeler arasında.
Ayrıca Medeniyetler İttifakı'na katkı sağlayanlara Nobel Barış Ödülü benzeri büyük bir ödülün verilmesi de planlanıyor.
Foruma, birçok ülkeden devlet ve hükümet başkanları, dışişleri bakanları, dini liderler, siyasetçiler, işadamları, gazeteciler, kültür ve sanat dünyasından önemli isimler katılacak.
Foruma katılacağı kesinleşenler arasında AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Fas Dışişleri Bakanı Taib Fassi Fihir, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu bulunuyor.






