Aşura törenlerinin odak noktası, Hz. Hüseyin'in mezarının bulunduğu Kerbela şehri. Kenti 25 bin asker ve polis koruyor.
Kerbala'da toplanan 2.5 milyon Şii, şehir merkezindeki İmam Hüseyin türbesine yaklaşana kadar 10 ayrı noktada polis tarafından aranıyor.
25 bin polise, Irak helikopterleri de havadan destek veriyor. Güvenlik güçleri, dün yaşanan çatışmalar nedeniyle teyakkuzda.
"Cennetin Askerleri" isimli Şii tarikatının mensupları, dün Basra ve Nasıriye'de polise saldırdı. Çatışmalarda aralarında polislerin ve sivillerin de bulunduğu 66 kişi hayatını kaybetti.
Irak Uulusal Güvenlik Danışmanı Muhammed El Rubai, aynı tarikatın mensuplarının Bağdat'ta da Aşura törenlerine katılanlara ateş açtığını, kendisinin saldırıdan bir camiye sığınarak kurtulduğunu açıkladı.






