İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Nar üretiminde yaşanan artış ürkütüyor

Ekonomi
|

1 milyon tonluk dünya nar üretiminde Türkiye ikinci sıraya çıktı. 2007'de 102 bin ton olan nar üretiminin 2010'da 500 bin tona ulaşması bekleniyor. Eğer nar, dönemlik bir ürün haline gelir ve ilgiyi kaybederse, tonlarca üretim çiftçinin elinde kalabilir

1 milyon tonluk dünya nar üretiminde Türkiye ikinci sıraya çıktı. 2007'de 102 bin ton olan nar üretiminin 2010'da 500 bin tona ulaşması bekleniyor. Eğer nar, dönemlik bir ürün haline gelir ve ilgiyi kaybederse, tonlarca üretim çiftçinin elinde kalabilir.
 
Türk meyveciliğinde büyük önem taşıyan nar, iç ve dış pazarlarda iyi fiyat bulan, sağlık açısından da düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilen, tarihin en eski meyve türlerinden biri. Narın Türkiye'deki üretimi de tüketicinin talebine bağlı olarak her yıl artış gösteriyor. Talebin fazla olması narın iç ve dış piyasadaki fiyatını da artırıyor. Talebin giderek artmasının sebebi olarak ise, özellikle son dönemde, narın sağlık açısından faydalarının bilincine varılması gösteriliyor.
Ama nara olan bu ilgi azalır ve nar meyve pazarındaki popüleritesini kaybederse, stoklanan tonlarca nar, piyasaya sürülemeden çiftçinin elinde kalabilir. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan Günaydın da nar üretimindeki bu tehlikeye dikkat çekiyor.
'Plansız üretim yapılıyor'
Günaydın, nar üretiminin geleceği konusunda üreticileri şu sözleriyle uyardı: "Tarla bitkilerinde gelir getirecek ürünler azalınca, üreticiler meyveye yöneldiler. Son dönemde bu konuda en çok ilgi gören meyve de nar. Artık narın sağlık açısından faydalarını bilmeyen kalmadı. Bu da insanların talebini artırdı. Narın üretimi de arttı, tüketimi de ve dünyadaki talebe bağlı olarak ihracatı da. Ama şu anda Türkiye'de plansız bir nar üretimi var. Daha çok nar üretmek için bilinçsizce, gelişigüzel dikimler yapılıyor. Birinci sınıf tarım toprağına dikiliyor, ovalara kadar yayıldı. Bu yanlış. Nar, çeşitlerine göre belirli yerlere dikilmesi gereken bir meyve. Her türü için ayrı bir yetiştirilme koşulu var. Ama daha fazla üretim için bunlar göz ardı ediliyor."
RADİKAL - 28 OCAK 2008 PAZARTESİ
AKRA