İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Dünya 3 Büyükler'e kalıyor

Dünya
|

Yeni Amerika Vakfı'ndan Paraf Khanna, ABD'nin dünya çapındaki egemenlik gücünün eridiğini vurguladı. Bu eğilimin önüne geçmenin mümkün olmadığını belirten Khanna, Bush'un koltuğunu devralacak ABD başkanlarına uzlaşmacı politikalar izlemelerini önerirken Avrupalılaşmakta olan Türkiye'nin de içinde yer aldığı "ikinci dünya" ülkelerinin esas mücadele alanı olacağını savundu.

Yeni Amerika Vakfı'ndan Paraf Khanna, ABD'nin dünya çapındaki egemenlik gücünün eridiğini vurguladı. Bu eğilimin önüne geçmenin mümkün olmadığını belirten Khanna, Bush'un koltuğunu devralacak ABD başkanlarına uzlaşmacı politikalar izlemelerini önerirken Avrupalılaşmakta olan Türkiye'nin de içinde yer aldığı "ikinci dünya" ülkelerinin esas mücadele alanı olacağını savundu.
 
Amerikan gazetesi New York Times'ın hafta sonu ekinde yayımlanan ayrıntılı analiz yazısında, dengelerin 2016 yılında nasıl olabileceği ele alınarak egemenlik gücü hızla azalan ABD'nin, dünya düzenindeki yerini AB ve Çin ile paylaşacağı iddia edildi.
Yeni Amerika Vakfı'nın üst düzey araştırmacılarından Paraf Khanna , mart ayında yayımlanacak "İkinci Dünya: Yeni Küresel Düzende İmparatorluklar ve Etki" kitabında yer alan görüşlerini özetlediği makalesinde, ABD Başkanı George Bush 'un izlediği politikalar nedeniye dünya dengelerinin hızla değiştiğini belirterek "Belki de tarihin ne kadar hızla meydana geldiğini anlamanın en iyi yolu biraz ileriye bakmaktır" dedi ve şu tabloyu çizdi:
Kuzey Irak'ta 20 bin asker
"Yıl 2016'dır ve Hillary Clinton veya John McCain veya Barack Obama yönetimi ikinci döneminin sonuna yaklaşmaktadır. Amerika Irak'tan çekilmiştir ama bağımsız Kürdistan devletinde 20 bin askeri vardır; ayrıca Bahreyn'e demir atmış savaş gemileri ve Katar'da hava kuvvetleri. Afganistan istikrarlıdır, İran nükleer güç sahibi. Çin Tayvan'ı yutmuştur ve ... donanma varlığını sürekli arttırmaktadır. AB 30'dan fazla üyeye ulaşmıştır ve Kuzey Afrika, Rusya ve Hazar Denizi'nden gelen petrol ve doğalgazı olduğu gibi, önemli miktarda nükleer enerjiyi güvenlik altına almıştır. ABD'nin dünyadaki drumu ise sürekli düşüştedir."
Amerikan emperyalizminin sembolleri olarak görülen Afganistan ve Irak işgallerinin, ABD ordusunu güçten düşürdüğü gibi, başka bir dünya düzenini amaçlayan terör eylemleriyle, Amerikan karşıtı hareketleri kışkırttığını vurgulayan Khanna, bu gelişmelerin önüne geçmenin mümkün olmadığını ifade etti.
CUMHURİYET - 29 OCAK 2008 SALI 
AKRA