Azınlık cemaatlerinin, mahkeme kararıyla hazineye devredilen mallarının iadesini sağlayan Vakıflar Kanunu Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Kanunun görüşmeleri muhalefet ile iktidarı karşı karşıya getirdi. 10'ncu Cumhurbaşkanı Sezer, 9 maddesinin yeniden ele alınması için Vakıflar Kanunu'nu Meclis'e iade etmişti.
Kanuna göre, yabancılar, Türkiye'de hukuki ve fiili karşılıklılık esasına göre yeni vakıf kurabilecek.
Vakıflar, izin almadan mal edinebilecek, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilecek. Yurt içi ve yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek, yurtiçi ve yurtdışından yardım ve bağış alabilecek, şirket kurabilecek.
Kurucularının çoğunluğu yabancı olan vakıfların, taşınmaz mal edinmeleri hakkında, Tapu Kanunu hükümleri uygulanacak. Cemaat vakıflarına ait kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan taşınmazlar, vakıf yönetiminin talebi durumunda, aynı cemaate ait bir vakfa tahsis edilebilecek.
Kanunla, azınlık cemaatlerinin 1974 yılında Yargıtay kararıyla hazineye ve vakıflara devredilen taşınmazlarının 18 ay içinde iadesi sağlanacak.
Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında muhalefet partileri, kanunla Lozan Anlaşması'nın delineceğini, düzenlemenin milli çıkarlara aykırı olduğunu savundular. Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da muhalefetin endişelerinin yersiz olduğunu söyledi.
TRT - 21 ŞUBAT 2008 PERŞEMBE