ABD Merkez Bankası’nın faizleri indirmeye devam edeceği beklentisi, Euro/dolar paritesini 1,5087 ile rekora taşıdı. Doların değer kaybıyla petrol ve altın fiyatları da tarihin en yüksek düzeyine çıktı.
Dolar iç piyasada da düşüş gösteriyor. Bankalararası piyasada dolar 1,1770 YTL’ye kadar geriledi. Dün 1,19 YTL düzeyinde olan dolardaki düşüş yüzde 0.7 oldu.
Doların uluslararası piyasalarda sert biçimde değer kaybetmesi petrol fiyatlarını rekora taşıdı. ABD ham petrolü 102 dolarla tarihindeki en yüksek düzeye çıktı. Brent petrolü de 101.50 dolarla rekor düzeye ulaştı. ABD ham petrolünün reel olarak rekor kırması için ise, 102.53 dolara ulaşması gerekiyor. Fiyatlar enflasyona göre ayarlandığında, ABD ham petrolü Nisan 1980’de bu düzeyi görmüştü.
Dolardaki düşüş
Büyük fonların, karlı olması nedeniyle petrole olan yatırımları
Petrole olan yüksek talep
OPEC’in üretim kotasındaki düşüş
Yetersiz rafineri kapasitesi
Nijerya’daki iç olaylar ve Irak’ta özellikle Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının düzgün bir şekilde çalışamaması
Doların değer kaybedip petrol fiyatlarının yükselmesi altın fiyatlarının da rekor kırmasına neden oldu. Spot altın bugün 964.70 dolarla tarihin en yüksek düzeyine tırmandı. Uzmanlar altının kısa vadede 970 dolara çıkacağını öngörüyor.
Piyasalarda yeni faiz indirimi olasılığı üzerinde durulurken ABD Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar da bunu destekliyor. Fed Başkan Yardımcısı Donald Kohn, ülkenin ekonomisindeki yavaşlamanın, yüksek enflasyondan daha büyük bir kaygı nedeni olduğunu söyledi ve zor zamanlar olarak nitelediği bir dönemde Fed’in faiz oranlarını indirme konusundaki istekliliğine işaret etti. Kohn, “Elimizde gerekli araçlarımız var. Fed Başkanı Bernanke’nin sık sık vurguladığı gibi; Gerekeni yapacağız” dedi.
NTVMSNBC - 27 ŞUBAT 2008 ÇARŞAMBA






