İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Bakoyanni Kıbrıs'ta çözüm için ışık yaktı

Güncel
|

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, önümüzdeki dönemi Kıbrıs konusunda "önemli bir fırsat penceresi" olarak değerlendirerek, 8 Temmuz anlaşmasının Kıbrıs konusunu yeni bir çözüme yönlendirebileceğini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, önümüzdeki dönemi Kıbrıs konusunda "önemli bir fırsat penceresi" olarak değerlendirerek, 8 Temmuz anlaşmasının Kıbrıs konusunu yeni bir çözüme yönlendirebileceğini söyledi   
 
Ankara'ya iki günlük çalışma ziyaretinde bulunan Bakoyanni, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile bir araya geldi. Babacan ve Bakoyanni Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakoyanni, Kıbrıs konusunun görüşmede ele alındığını belirterek, önümüzdeki dönemin Kıbrıs'la ilgili hareketli geçeceği konusunda Babacan'la aynı fikri paylaştıklarını söyledi. "Önümüzde bir fırsat penceresi olarak algılayabileceğimiz ve bizim de bunun geliştirilmesi için katkıda bulunabileceğimiz bir fırsat var" diyen Bakoyanni, sözlerini şöyle sürdürdü:
"8 Temmuz anlaşmasının, yeni ve son derece güzel hazırlanmış bir çözüm aşamasına yönlendirebileceği düşüncesini taşıyoruz. Bu da tabii ki BM Güvenlik Konseyinin kararlarının da uygulanacağı, Kıbrıs'ın haklı, kalıcı ve temelli bir çözüme yaklaşması ve böyle bir sürece girmesi anlamını taşıyor. Bu da tabii ki, iki halkın birlikte yaşayabileceği bir çözüm anlamına geliyor."
Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in tarihi anlam taşıyan ziyaretinin ardından tekrar Ankara'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, Babacan'a misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.
Bugünün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olduğunu hatırlatan Bakoyanni, AK Parti'nin düzenlediği 4'üncü Yerel Yönetimlerde Kadın Şurasına katılacağını kaydetti. Bu toplantıya katılımımın ve konuşmamın mesajı; Yunanistan'da olsun, Türkiye'de olsun kadınlar olarak ortak davranışlara ve deneyimlere sahibiz" diyen Bakoyanni, bunun iki ülke halkları arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağını ve Avrupa perspektifi açısından önemli olduğunu belirtti.
Babacan'la iki ülkeyi ilgilendiren konularda "son derece faydalı ve yapıcı" bir görüşme yaptıklarını söyleyen Bakoyanni, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin AB ile ilişkileri bizi ilgilendiren konular arasında yer almaktadır. Sayın Bakan'a Yunanistan'ın Türkiye'nin Avrupa perspektifini desteklediğinin ve sürekli olarak destekleyeceğinin güvencesini verdim. Türkiye'nin AB'ye tam üye olacağı gün, Yunanistan için büyük mutluluk vesilesi olacaktır. Bu Yunanistan için, Türkiye AB kriterlerini tamamıyla yerine getirdiği anlamına gelecektir. Bu aynı zamanda bütün bölge için istikrar ve kalkınma sürecini beraberinde getirecektir." Ekonomi ve enerji alanlarındaki ilişkilerin de görüşmede ele alındığını belirten Bakoyanni, bu ilişkilerin gelişerek devam etmesi gerektiğini ifade etti. -DIŞİŞLERİ BAKANI BABACAN-
Dışişleri Bakanı Babacan da son dönemde Türkiye ile Yunanistan arasında gittikçe yoğunlaşan bir diyalog ve işbirliği süreci olduğunu belirterek, bu sürecin her iki hükümetin de güçlü siyasi iradesiyle oldukça iyi bir şekilde işlediğini söyledi.
Babacan, "Her iki tarafta da son derece olumlu bir yaklaşım söz konusu. Bir yandan siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin hızla geliştiği bir dönemde, öte yandan da sorunlarımızı açıkça konuşuyoruz, çözüm üretmek için çalışıyoruz" diye konuştu.
Yunanistan'la Türkiye arasındaki ilişkilerin Türkiye'nin AB süreci açısından önemli olduğunu vurgulayan Babacan, "Yunanistan bizim AB sürecimize güçlü bir destek veriyor. Bu gerçekten bölgemizdeki barışın ve istikrarın güçlenmesi için önemli bir konu ve bu konudaki desteklerinden dolayı kendilerine özellikle teşekkür etmek istiyorum" dedi.
İki ülke ilişkilerinin karşılıklı saygı ve güvene dayalı, dostça ilişkiler olduğunu ifade eden Bakan Babacan, bu ilişkilerin iyi olmasının hem iki ülke için hem de bölge için son derece önemli olduğunu vurguladı
HABER 7 - 8 MART 2008 CUMARTESİ

 

AKRA