İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Gazze'de 40 yılın felaketi...

Dünya
|

İsrail operasyonlarıyla büyük yıkım yaşayan Gazze Şeridi'nde durumun İsrail'in 1967'deki işgalinden beri hiç olmadığı kadar kötü olduğu ve İsrail ambargosunun bölgede son 40 yılın en büyük insani felaketine yol açtığı bildirildi.

İsrail operasyonlarıyla büyük yıkım yaşayan Gazze Şeridi'nde durumun İsrail'in 1967'deki işgalinden beri hiç olmadığı kadar kötü olduğu ve İsrail ambargosunun bölgede son 40 yılın en büyük insani felaketine yol açtığı bildirildi.
 
Merkezleri İngiltere'de bulunan Uluslararası Af Örgütü, Çocukları Koruyalım, Oxfam ve CARE'in de aralarında bulunduğu 8 sivil toplum örgütünün hazırladığı ortak raporda, "Gazze'de yaşayan 1.5 milyon Filistinlinin yüzde 80'inin gıda yardımına muhtaç olduğu, yüzde 40'ının ise işsiz olduğu" belirtildi. Raporda, "Gazze'de ekonominin çöküşün eşiğinde olduğu artık söylenemez, nitekim bölgede ekonomi artık çökmüş durumda" denildi.
Kolektif cezalandırma
Gazze Şeridi'nde haziran ayında kontrolü ele geçiren Hamas'ı tecrit etme politikasının yarar getirmediği, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukanın ne Filistin'de, ne de İsrail'de güvenliği sağlayabildiği ifade edilen raporda, "kolektif cezalandırma" olarak nitelendirilen ambargonun sona erdirilmesi istendi. Yardım kuruluşları AB, ABD ve İsrail'e de "terörist örgüt" olarak gördükleri Hamas'la diyalog kurma çağrısı yaptı.
Gıda sıkıntısı, sağlık hizmetlerindeki çöküş ve altyapıda yaşanan sorunların Gazzelilerin günlük yaşamının bir parçası haline geldiği belirtilen raporda, "Ablukanın hemen sona ermemesi halinde, Gazze'yi felaketten kurtarmak imkânsız hale gelecek ve bölgedeki barış umutları da ortadan kalkacak" denildi.
İnsan hakları örgütleri, Gazze'den İsrail'e yönelik füze saldırılarının ve İsrail'in buna karşı düzenlediği "orantısız" operasyonların durmasını istedi. Uluslararası Af Örgütü İngiltere temsilcisi Kate Allen , "Temel ihtiyaçlara ulaşmasını engelleyerek tüm Gazze halkını toplu olarak cezalandırmak savunulamaz bir davranış" diye konuştu.
İsrail Savunma Bakanlığı ise rapora karşı çıkarak Gazze'deki durumun sorumlusunun Hamas olduğu iddiasını yineledi.
CUMHURİYET - 7 MART 2008 CUMA
AKRA